Два сребърни медала спечелиха химиците ни на виртуалната Менделеевска олимпиада, 2020

Автор: Рада Бонева

Състезателният сезон по природни науки започна, макар и дистанционно. Трудното състезание по химия с международен елемент трябваше да се състои в края на април в Будапеща, Унгария. През март организаторите съобщиха, че ще отложат събитието за следваща дата, а това се оказа периодът между 13 и 18 юли 2020 г., когато ММОХ се проведе виртуално с две теоретични части. Обикновено състезанието има два теoретични кръга и един експериментален.

В онлайн формата участваха гимназисти от 27 държави, сред които Австрия, Саудитска Арабия, Грузия, Латвия, Китай, Русия, Украйна и други. Традиционно България изпраща четиримата си най-добри състезатели от националния кръг, които спечелиха следните отличия:

● Дамян Францов, 12 клас, СМГ – сребърен медал
● Павел Николов, 10 клас, МГ Пловдив – сребърен медал
● Георги Недялков, 11 клас, СМГ
● Теодор Маслянков, 11 клас, СМГ

Ръководители на отбора са Христо Чанев – доцент във Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Кл. Охридски“ и Даниела Цекова – гл. ас. доктор в същия факултет.


РЕКЛАМА:

***

 

 

“Международната Менделеевска олимпиада по химия е единствен по рода си образователен проект. Ежегодно събира талантливи ученици от различни краища на света, така че младите химици да изпробват знанията си и да разкрият таланта си. Турнирът е изключително сериозен – отборите са доста добре подготвени, тъй като това са именно победителите на националните ученически олимпиади. Бъдещето на химическата наука ще се разкрие на Менделеевската олимпиада.”, каза Александър Чередник, изпълнителен директор на Фондация Andrey Melnichenko, един от съорганизаторите на събитието.
Фондацията връчи и специална награда на абсолютният победител на ММОХ 2020 – Илья Чайка от Русия, основана на името на Валери Василевич Лунин, учредител на олимпиадата. Василевич, академик в Руската академия на науките и бивш декан на Химическия факултет на МГУ, напусна този свят в началото на март 2020 г. на 80-годишна възраст.

Международната Менделеевска олимпиада по химия (Международной Менделеевской олимпиаде школьников по химии) се организира за ученици от 10 – 12 клас. ММОХ се провежда от 1992 г., като до 1997 г. олимпиадата се провежда само в Русия, а после и в страните от бившия Съветски съюз. От 2004 г. във формата на олимпиадата са включени България и Румъния. Малко по-късно и Македония, Молдова и Унгария.
Традиционно участниците в отбора са учениците, класирали се на първите 4 места в Националната олимпиада по химия и опазване на околната среда. До момента химиците ни са спечелили 80 медала в рамките на IMChO.
България участва и в 52-ото издание на Международната олимпиада по химия, която също се проведе онлайн по-късно този месец, на 25 юли 2020 г. Името на специфичния формат за тази година се очаква да бъде “IChO 2020 Remote Theory”. А през 2021 г. домакин на Менделеевската олимпиада по план остава град Будапеща.

Сдружението на олимпийските отбори по природни науки – СООПН, е сдружение с нестопанска цел, създадено през 2010 г. по инициатива на Фондация “Америка за България”. С финансовата подкрепа на Фондацията Сдружението подпомага развитието на националните олимпийски отбори по природни науки в България, като организира подготовката им за участие в международни състезания и олимпиади, и информира българското общество за наистина забележителните успехи на учениците олимпийци. Участниците в олимпийските отбори по природни науки у нас са ученици между 8-и и 12-и клас. От създаването на българското олимпийско движение (1959 г.) по природни науки към 2020 г. нашите ученици са успели да донесат на страната ни над 969 медала – 179 златни, 346 сребърни, 444 бронзови – от най-престижните международни състезания и олимпиади по астрономия, астрофизика, биология, информатика, математика, лингвистика, физика и химия. Участието на химиците на МОХ и ММОХ не би било възможно без подкрепата на Telus International.

 

 

За повече информация и специални материали:

Рада Бонева
Координатор на мрежата от възпитаници
alumni@olympicbg.org


Европейска нощ на учените 2022 г.: