Два дни до появата на микробиологичните творби на бял свят!

Остават два дни до заветния момент, в който пред вас ще се разкрие красотата на микроорганизмите в целия си блясък!

%d0%bd%d0%be%d1%82%d0%b8

Досега сме виждали само страшната им страна в лицето на инфекциите, които причиняват. Смята се, че едва 1% от всички бактерии са патогенни, а вероятно и по-малко. Огромна част от микроорганизмите са практически некултивируеми в лабораторни условия и остават незабелязани и неизвестни. За да бъдат идентифицирани те, през последните години се използват следи от тяхната ДНК, които се намират в дадена проба, но едва ли някога ще разберем как биха изглеждали колониите на тези потайни същества върху хранителна среда…

Все пак, това, с което разполагаме, не е малко – в понеделник (27.06.) сами ще се убедите. 🙂  Тогава ще публикуваме творбите на всички микробиолози, престрашили се да вземат участие в конкурса на списание Българска наука и фирма RIDACOM за рисунка с микроорганизми върху петри с хранителна среда – Агар Арт.

Победителите в конкурса ще бъдат избрани от вас – нашата читателска аудитория! Всеки участник в конкурса може да спечели само една награда от общо пет, като победители ще бъдат тези, които са събрали най-много харесвания.


РЕКЛАМА:

***

Ето какво споделиха с нас и някои от участниците в конкурса, които засега ще оставим анонимни:

„…Ние сме студенти по медицина и част от Кръжока по Микробиология към Факултет Медицина за академичната 2014/2015год. 
Кръжокът започна дейността си през есента на 2014 год., през месец декември на същата година един от колегите ни реши да ни пожелае Весели празници именно с известната на всички снимка на рисунка на коледна елха върху агар – и ето! Това беше разковничето на всичко. Всички бяхме много приятно изненадани от „рисунката върху агар“, но не сме си представяли, че всички едновременно тайничко сме си представяли какво ли бихме могли и ние да сътворим. Така след дългата зимна сесия на втори курс, всички се бяхме завърнали от родните си места за началото на втория семестър, с което започна и работата на кръжока с пълна сила. Още на първата му сбирка всички започнахме да разказваме на ръководителя на кръжока своите идеи относно рисунките върху агар. Опити имаше разбира се, но същината на работата ни беше през горещото лято на 2015 год., когато колегите ни, вече в активна почивка, се чудеха как може през лятото да се занимаваме с микробиология… но на нас ни доставяше удоволствие да творим заедно и да работим съвместно за множество научни доклади.
Един от всички прекрасни доклади, които сътворихме беше и постерът на тема: Цветовете на микробиологията…

…останалото е продукт на нашето въображение, умения и разбира се на природната магия на малките художници– бактериите.За екипа на Микробиологична лаборатория микробиологията е не само професия и наука, а магия и изкуство.

От малка се занимавам с рисуване, но в последствие това ми остана като хоби и станах микробиолог 🙂 Напоследък имам доста задачи за вършене и все не ми оставаше време да рисувам. Вчера много се зарадвах като видях какъв чудесен конкурс сте измислили и веднага реших да опитам да нарисувам нещо пробно на петри Мак Конки с щам E.coli! Мечтата ми беше да стана художник на анимационни филми, та затова първото нещо, което ми хрумна да нарисувам беше герой на Дисни 🙂 Надявам се да ви хареса!

Любовта на живота ми е микробиологията…

*****


Европейска нощ на учените 2022 г.: