Дървен палец: швейцарските египтолози изучават 3000-годишна протеза

Credit: University of Basel, LHTT. Image: Matjaž Kacicnik
Credit: University of Basel, LHTT. Image: Matjaž Kacicnik

Вероятно това е една от най-старите протези в човешката история: заедно с други експерти, египтолозите преразглеждат изкуствен дървен палец. Находката е почти на 3000 години и е открита в женско погребение от некропола на Шейх Абд ел-Корна, близо до Луксор. Тази област в момента се проучва чрез най-съвременните методи.

Международният екип изследва протезата с модерни микроскопи, рентгенови технологии и компютърна томография. Те успяват да покажат, че дървеният палец е бил поправен няколко пъти, докато е бил върху собственика си, дъщеря на свещеник. Изследователите наскоро класифицираха използваните материали и идентифицираха метода, с който са били произведени и използвани високотехнологичните протези. Експерти от египетския музей в Кайро, където протезата е била пренесена след откриването ѝ, и Института по еволюционна медицина в университета в Цюрих също са участвали в това проучване.

Изкуственият палец от началото на първото хилядолетие преди Христа, свидетелства за уменията на занаятчия, който е много запознат с човешката анатомия. Техническото ноу-хау може да се види особено добре при мобилността на протезата и здравата структура на лентата. Фактът, че протезата е направена по такъв труден и щателен начин, показва, че собственичката оценява естествения външен вид, естетиката и удобството и че е успяла да разчита на висококвалифицирани специалисти за това.

 

Живи истории от гробницата
Протезата от ранната желязна епоха била намерена в ограбена гробница, която била изрязана в основата на по-стар, дълго време празен параклис на гробището на Шейх ‘Абд ел-Корна на запад от Луксор. Този параклис принадлежи към група монументални скални гробници от края на 15 век пр.н.е., които са построени за малка високопоставена класа, близка до кралското семейство. От края на 2015 г. Университетът в Базел изучава това древно египетско елитно гробище, дългата му история на използване и околностите.


РЕКЛАМА:

***

За този проект, финансиран от швейцарската Национална научна фондация, били използвани микроаналитични, научно ориентирани методи, както и прецизна технология за геодезия и фотография. Изследователите разглеждат същността на археологическите останки и по този начин вникват в житейските истории на сградните структури и предмети. Тези материални биографии могат да предоставят информация за производствените практики, личните умения, навиците и предпочитанията на хората, които са били в контакт с тези предмети.

 

Некропол в 3-D
Най-старите известни гробници от Шейх ‘Абд ел-Корна датират от началото на второто хилядолетие преди Христа. Гробището вижда своя разцвет през 15 век преди Христа. Много от тези скалисти структури, обаче, са били повторно използвани и частично ремонтирани няколко пъти за погребения през първото хилядолетие преди Христа. Много по-късно те започват да служат като жилища предимно за местните жители – процес, който започнал с ранните християнски свещеници и завършил в самото начало на 20 век.

Заедно с експертите по геодезия и геология от ЕТ Цюрих, екипът на археолозите в Базел научно оценява естествените и изкуствените структури на изкопните зони и околностите им. Специалистите понастоящем разработват геометрични прецизни дигитални вертикални, ландшафтни и архитектурни модели за тази област. Те ще бъдат комбинирани с археологическа и геоложка 3-D карта, която ще илюстрира морфологията на терена, както и изследваните подземни структури. Въз основа на това изследователите искат да реконструират и симулират развитието на гробището и фазите му на използване.

 

Превод: Мая Джамбазова

Източник: Science Daily


Европейска нощ на учените 2022 г.: