Древно морско влечуго с артрит

Д-р Джудит Сасун с челюстта на плиозавъра.
Д-р Джудит Сасун с челюстта на плиозавъра

Представете си да имате артрит на челюстта… ако тя беше дълга повече от два метра.  Ново изследване проведено от учени  в Университета на Бристол (University of Bristol), е открило  следи от дегенеративно състояние подобно на човешкия артрит в челюстта на един плиозавър, древно морско влечуго живяло преди 150 милиона години. Такова заболяване никога досега не е описвано във вкаменени Юрски влечуги.
Учените от Бристол са изследвали огромен екземпляр от вида Pliosaurus, датиращ от късната Юра. Намерен в Уестбъри, Уилтшайър (Westbury, Wiltshire), е бил държан в колекцията на градския Музей и Галерия на Бристол.
Осем метровия плиозавър е бил ужасяващо същество с голяма приличаща на крокодилска глава, къса шия, с тяло подобно на кит и четири мощни перки с които се е предвижвало във водата да преследва плячката си.
Д-р Джудит Сасун (Dr Judyth Sassoon) изследвала екземпляра и не след дълго забелязала, че има следи от дегенеративно състояние (заболяване)  подобно на артрита при хората, което е разяло лявата му челюстна става, измествайки долната челюст на една страна. Това животно очевидно е живяло с крива челюст много години, заради белези по костта на долната челюст където горната челюст се е удряла при хранене. Но явно то е било способно да ловува въпреки заболяването си.

http://www.sciencedaily.com/


Европейска нощ на учените 2022 г.: