Древната история на човека – все по-назад и по-назад

Древната история на човека – все по-назад и по-назад

Международен екип учени под ръководството на проф. Израел Хершковиц http://misliya.haifa.ac.il/staff/israel.html, професор Ави Гофер http://www.tau.ac.il/humanities/archaeology/directory/dir_avi_gopher.html и проф. Ран Баркай http://www.tau.ac.il/humanities/archaeology/directory/dir_ran_barkai.html от Университета в Тел Авив http://www.tau.ac.il/index-eng.html, са открили в пещерата Кесем (Qesem), http://en.wikipedia.org/wiki/Qesem_Cave осем зъба, принадлежали на най-древния от известните представители на Homo sapiens. С това предисторията на човека се отпраща назад с още 150 000 години, тоест, почти два пъти по-назад от известната досега най-ранна находка.
Възрастта на зъбите, които по форма и размери съвпадат с тези на съвременния човек, е около 400 000 години. Намерен е също и остатък от череп, който обаче не може да даде годна информация.
Пещерата се намира на изток от Тел Авив и е открита през 2000 г. при пътно строителство.
Смята се, че в нея е възможно да е имало обитатели – предци на Homo sapiens, които са еволюирали независимо от основното крило на хората, развило се в Африка. Възможно е също зъбите да принадлежат на неизвестен досега вид неандерталци, който се е отделил от общия клон на рода Homo и е еволюирал независимо преди около 700 000 години.
Основната теза за развитието на човека, потвърдена с генетически анализ смята, че първите хора са се появили и се развили в Африка. Обаче тази находка, както и съобщението на научен колектив от Института по еволюционна антропология „Макс Планк” в Лайпциг http://www.eva.mpg.de/genetics/, ръководен от проф.д-р Сванте Паабо http://wwwstaff.eva.mpg.de/~paabo/, сочи за възможно и друг, паралелен на досега установения клон на човешко развитие. Колективът на проф.д-р Паабо е представил чернова на разшифровка на геном на неизвестен досега човешки вид, чиито останки са открити в Денисовата пещера, Алтайския край на Русия. http://lenta.ru/articles/2010/12/24/denisovans/

От друга страна, на остров Крит са открити следи от човешка дейност, и то строителна, на около 700 000 – 130 000 г. Камъните са намерени в близост до останки от морски платформи, което сочи към възможната най-ранна дата на корабоплаване в човешката история. Най-ранна – засега.

Имайки предвид тези и някои други открития, спокойно можем да заключим, че очевидно датирането на най-ранните моменти от историята винаги е временно. Най-интересното от зората на човешката праистория явно тепърва предстои.

Източник:
http://www.bloomberg.com/news/2010-12-28/ancient-teeth-found-in-israel-may-be-link-to-humanity-s-oldest-ancestors.html
http://lenta.ru/articles/2010/12/24/denisovans/
http://www.allvoices.com/contributed-news/7735940-discovered-some-oldest-humans-remains-has-been-discovered-in-israel


РЕКЛАМА:

***


Европейска нощ на учените 2022 г.: