Древна рисунка на хуманоид е открита в Наска

Екип учени от Университета на Ямагата, Япония, откриха с помощта на изкуствен интелект хуманоидна форма, издълбана в перуанската пустиня Наска. Геоглифът е една от стотиците най-различни форми, разкрити върху земната повърхност в Перу.

Credit: IBM

Находката е с дължина 4 метра и ширина 2 метра. Според изследователите изглежда изобразява хуманоид с правоъгълна глава, който държи пръчка и има странни украшения на главата си.

„Много е трудно да се разпознае целта на това изображение и социалната роля на хуманоида“, казва Масато Сакай, професор по археология и един от участниците в екипа.


РЕКЛАМА:

***

Линиите в пустинята Наска, които се виждат най-добре от въздуха, покриват приблизително 450 квадратни километра от територията на Перу. Въпреки че тяхното предназначение остава неизвестно, линиите са датирани между приблизително 200 г. пр.н.е. и 500 г. Сред тях има растителни, животински и геометрични форми, а няколко, подобно на новооткритата, изобразяват и хора.

Екипът на Сакай изучава формите от 2006 г., опитвайки се да разгадае за какво са били използвани. Досега екипът е открил 143 нови линии, но установяването им е трудно, тъй като линиите често са слабо запазени и поради това трудно забележими на фотографиите от въздуха, допълнително затруднение представляват прокараните пътища и напоителните системи в района.

Това, което прави откриването на най-новата линия на Наска специално е, че е идентифицирана с помощта на изкуствен интелект, разработен от американската компания IBM, който е обработил огромно количество въздушни и сателитни снимки, както и лазерни данни на Лидар.

Японският екип и IBM планират да разширят сътрудничеството си, използвайки PAIRS Geoscope за анализ на по-голям обем географска информация.

 

Превод: Елена Страхилова

Източник: Live Science


Европейска нощ на учените 2022 г.: