Древен метеорит прелита ниско над Антарктида преди 430 000 години

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Изследователски екип от международни космически учени откри нови доказателства за метеоритно съприкосновение с ниска височина, достигнало ледената покривка на Антарктида преди 430 000 години.

Изследователски екип от международни космически учени, воден от д-р Матиас ван Гинекен от Факултета по физически науки на Университета в Кент, откри нови доказателства за метеоритно съприкосновение с ниска височина, достигнало ледниците на Антарктика преди около 430 000 години.

Частици с извънземен произход (малки кондензационни сфери), открити на върх Валнумфьелет в планината Sør Rondane, Земя кралица Мод (Източна Антарктида), показват необичайно събитие на допир, при което струя разтопен и изпарен метеоритен материал в резултат на атмосферното навлизане на астероид с размер най-малко 100 м достига повърхността с висока скорост.
Този тип експлозия, причинена от удар с астероид, се описва като междинна, тъй като е по-голяма от въздушен взрив, но по-малка от кратерообразуващо събитие.

Хондритната основна маса, химията на микроелементите и високото съдържание на никел в отломките демонстрират извънземната природа на откритите частици. Техният уникален кислороден изотопен подпис показва, че те са взаимодействали с кислород, получен от антарктическия леден слой по време на образуването им в ударния шлейф.

Констатациите показват въздействие, много по-опасно от събитията в Тунгуска и Челябинск над Русия, съответно през 1908 г. и 2013 г.


РЕКЛАМА:

***

Това изследване, публикувано от Science Advances, ръководи важно откритие за геоложкия запис, където доказателствата за подобни събития са оскъдни. Това се дължи преди всичко на трудностите при идентифицирането и характеризирането на ударните частици.

Проучването подчертава значението на преоценката на заплахата от средни астероиди, тъй като е вероятно подобни събития на допир да произведат подобни частици. Такъв удар би бил напълно разрушителен за огромна площ, съответстваща на зоната на взаимодействие между горещата струя и земята.

„За да попълним записа на въздействието на астероидите на Земята, препоръчваме бъдещите проучвания да се съсредоточат върху идентифицирането на подобни събития върху различни обекти, като скални или празни океански повърхности, тъй като ледената покривка на Антарктика покрива само 9% от сухоземната повърхност на планетата. Нашите изследвания също могат да се окажат полезни за идентифициране на такива събития в дълбоки морски утайки и седиментни записи, ако подобен удар е засегнал сухоземен район.”, обяснява д-р ван Гинекен

Въпреки че такива допирни събития може и да не застрашават човешката дейност, ако се случат над Антарктида, то ако подобно нещо се случи над гъсто населена зона, това ще доведе до милиони жертви и сериозни щети на разстояние до стотици километри в диаметър.

Референция: M. Van Ginneken, S. Goderis, N. Artemieva, V. Debaille, S. Decrée, RP Harvey, KA Huwig, L. Hecht, S. Yang, FED Kaufmann, B. Soens, M. Humayun, F. Van Maldeghem , MJ Genge, P. Claeys. “Голямо метеоритно събитие над Антарктида ок. 430 000 г. назад, изведено от хондритни сфери от планината Sør Rondane”. Science Advances, 2021; 7 (14): eabc1008 DOI: 10.1126 / sciadv.abc1008

Източници: ScienceDaily, Science Advances
Превод: Радослав Тодоров