Древен кораб и гробница са открити в подводен град в Египет

Галерата е потънала, бивайки ударена с блокове от известния храм на Амон.

Археолози са открили 2200 годишни руини на древен египетски кораб, потънал след като е бил повален от огромни блокове от известния храм на Амон. Така наречената галера, както и гробница, са били намерени в дълбините на Средиземно море в Тонис-Хераклейон, потънал отдавна в морето град.

Корабът се нарича бърза галера, вид плавателен съд с голямо платно, който се е движел с относително високи скорости, благодарение на екип гребци. Наскоро откритата бърза галера е дълга 82 фута (25 метра) с плосък кил, особеност, която е често срещана сред древните плавателни съдове, плаващи по реката Нил. Тя (галерата) “потъна след като е била ударена от огромни блокове от прочутия храм на Амон, който е бил изцяло унищожен [по време на] катаклизъм през второто столетие пр.н.е.”, казва екип от археолози в изявление по имейл, публикувано от Европейския институт за подводна археология (European Institute for Underwater Archaeology).

Този “катаклизъм” е бил най-вероятно земетресение, заявява Египетското Министерство на туризма и антиките в изявление от 19 юли. В момента галерата лежи под малко повече от 16 фута (5 метра) глина и развалини от храма.
Изследователите са използвали нов тип сонар за да я локализират.

“Находките на бързи галери от този период са много редки”, заяви в изявлението на Европейския институт по подводна археология президентът Franck Goddio. Корабът е конструиран с техниката вдлъбнатина-шип, в която парчета дърво с издатини, наречени шипове, се поставят в парчета дърво с отвори, наречени вдлъбнатини. Резултатът е кораб, направен от дървени части, които се съединяват като в пъзел. Не е ясно какъв товар е превозвала галерата, когато е потънала, ако е имало такъв.


РЕКЛАМА:

***

Гробница

На мястото на потъналия град археолозите също така откриват гробница, която се е използвала още преди 2 400 години. Екипът е намерил сложно декорирана керамика, включително едно парче, което изглежда, че има изображения на вълни по себе си.

Археолозите също така са намерили златен амулет, изобразяващ Бес – египетски бог, който е свързан с раждането и плодовитостта. Понякога древните египтяни са използвали изображения на този бог, за да защитят малките деца и жените, които раждат.

Гробницата е била покрита с голяма могила, купчина от камъни, която е била типична за древния свят за обозначаване на местата за погребения.

Египетско и гръцко влияние

Древният град, в който са направени откритията, е познат като Тонис за своите египетски жители и Хераклейон за гръцките такива; ето защо съвременните археолози го наричат Тонис-Хераклейон. Поредица от земетресения са довели до постепенното пропадане на града в морето, докато не се намерил напълно под вода преди около 1 000 години.

Градът процъфтява по времето, когато много гърци са отивали в Египет и са носели със себе си своите културни традиции. През 332 г. пр.н.е. Александър Велики завладява Египет и редица владетели, произлезли от един от неговите пълководци, управляват Египет в продължение на три века.

Градът е преоткрит през 1999-2000 г. от археолози при Министерството на антиките и Европейския институт за подводна археология. Оттогава те изучават останките.

Източник: Live Science
Превод: София Панчос


Европейска нощ на учените 2022 г.: