Доун засне светли кратери на Церера!

Автор
Светослав Александров
Dawn-Bright-Craters-Ceres.jpg
Нови снимки на Церера, заснети от автоматичната междупланетна станция на НАСА „Доун“, показват кратери със светъл материал.

Например вижте горното изображение – това е кратерът Хаулани, който е с диаметър 34 километра. По ръба му ясно се виждат свлачища. Видими са ясно и централния хребет и светлия материал, който покрива повърхността му.

„Хаулани показва по перфектен начин свойствата, които бихме очаквали от млада ударна формация на повърхността на Церера. Дъното на кратера е до голяма степен лишено от други удари и то контрастира по цвят с по-старите региони на повърхността“, съобщава Мартин Хофман от екипа, който работи по камерата на „Доун“.

Кратерът освен всичко друго е и с форма на многоъгълник – т.е. форма, съставена от множество прави отсечки. Повечето от кратерите, които се намират на други планети и спътници, включително и кратерите на Земята, са с почти кръгова форма. Отсечките на много от церерианските кратери се дължат на стресови белези и увреждания под повърхността, които са съществували преди момента на формирането им.

За повече информация и други снимки: НАСА


РЕКЛАМА:

***

http://www.space-bg.org/
http://www.cosmos.1.bg/


Европейска нощ на учените 2022 г.: