Достоен живот с 3D моделирана храна

1_PERFORMANCE_project.png

Технологиите на бъдещето най-често са насочени към младите хора, но този път възрастните европейци  ще вкусят за първи път 3D моделирана храна, създадена по революционна технология.

 

 1_PERFORMANCE_project.png (395×275)

© De Grood Innovations BV

Проектът PERFORMANCE (ПОСТИЖЕНИЕ) използва свръхмодерна технология, чрез която произвежда 3D принтер за храни. 3D принтерът създава храната пласт по пласт, като по този начин тя става мека и лесна за отхапване и дъвчене. Това е идеалният метод на приготвяне на персонализирана храна за възрастните хора, независимо дали си живеят самостоятелно у дома, дали получават социални грижи или са настанени в дом за възрастни хора.


РЕКЛАМА:

***

С 3D моделираната храна проектът ще преодолее проблемите с преглъщането, пред които се изправят много възрастни хора, ще може да се съобрази със спецификите на диетата и личните вкусове на всеки един от тях. 60% от хората, които живеят във старчески домове се налага да ядат течна или кашообразна храна. Новата технология има потенциала сериозно да промени качеството на живота им не само с подходяща хранителна диета, но най-вече като им осигури чувство за независимост и контрол върху собствения живот.

Проектът се координира от Германия с партньори от Дания, Нидерландия, Италия и Австрия.

Контакти / Интернет сайт на проекта PERFORMANCE

 

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: