Дори животните, които обичаме, рядко задържат вниманието ни за дълго

Лъвът Сесил бе убит от американския зъболекар Уолтър Палмър през юли 2015 г. Отстрелването му бе отразено от медиите по целия свят и предизвика гнева на много хора. Изострянето на общественото внимание обаче не се оказа достатъчно, за да накара законодателите да променят нагласите си към трофейния лов. Изследователите от Indiana University Bloomington намират, че хората наистина са станали по-загрижени за лъвовете и за трофейния лов след инцидента, но от това не са произлезли съществени резултати.

Според изследователя на политиката по опазване на околната среда Дейвид Кониски, след смъртта на Сесил към лъвовете се е състредоточил огромен интерес, но това е било за кратко. Колкото и привлекателни да са отделни животни, колкото и да ни натъжава смъртта им, те не оказват голямо влияние върху политиката за опазване на околната среда.

За да разберат допринесъл ли е за нещо Сесил, Кониски и колегата му Стивън Карпентър проучват историята на търсенията в интернет след смъртта му. Веднага след публикуването на новината хора по цял свят са търсили термини, свързани с опазването на лъвовете и с трофейния лов 50 пъти по-често, отколкото през предходните две години. След три седмици, обаче, бумът на търсенията затихва. В периода от 6-тия до 12-тия месец след смъртта на Сесил общественият интерес е само малко по-висок, отколкото през двете години преди инцидента.

Изследователите проучват и новите закони в САЩ и в други седем страни, в които най-често се внасят трофеи от лъв, през годината след смъртта на Сесил. Достигат до извода, че смъртта на Сесил има малък ефект върху приемането на нови правила за ограничаване на вноса на трофеи. Сесил е направил хората по-информирани за трофейния лов на лъвове, но не е допринесъл за дългосрочно търсене на промяна в политиките.


РЕКЛАМА:

***

Още по темата за трайността на общественото внимание четете тук: Грижа ни е, когато самолет се разбие. А след това не ни е.

 

Превод: Снежинка Иванова

Източник: PopularScience


Европейска нощ на учените 2022 г.: