Допаминът

Допаминът е едновременно невротрансмитер и хормон, изпълняващ изключително важна роля за правилното функциониране на различните органи в тялото ни. Той има определящо значение за редица психични процеси като влияе пряко върху човешкото поведение.

В качеството си на невротрансмитер допаминът взема участие в регулацията на множество процеси в централната и периферна нервна система. Като хормон, произвеждан от хипоталамуса, основната му функция е да инхибира отделянето на пролактин от предния лоб на хипофизата. Изпълнява значима роля в  регулацията на бъбреците и при волевите движения на тялото, помага за подобряване на познавателните функции – знания, оценка, памет, внимание, способността за вземане на решения и уменията за справяне с проблеми. В по-общ план допаминът играе роля в мотивацията и поемането на риск, участва и в някои абстрактни удоволствия като например слушането на музика. Известен и като „хормона на удоволствието”, той се оказва важен фактор за улесняване на социалните взаимоотношения и приятелските връзки.

Понижената или повишена допаминова активност е свързана с редица неврологични и психични заболявания, сред които депресия, шизофрения, болест на Паркинсон. При невродегенеративните заболявания са засегнати допамин-отделящите неврони, което силно влошава способността за изпълнение на поредица от съзнателни движения на тялото и поведенческите реакции. Допаминът доказано има голямо значение за вземането на решения затова при проблеми, свързани с нерешителност и влошена способност за запаметяване, е препоръчително да се обърне внимание на телесните нива на допамин. В случаи на силно потискане на допаминовата секреция, човек изпитва сериозни затруднения при взимането на решения, докато при силно стимулиране настъпва объркване и често се взимат погрешни решения със забавени действия.

Колебанията в допаминовата секреция са свързани също така и с възникването на психична зависимост от психотропни субстанции от типа на кокаин, хероин и т.н.

Сред част от начините за повлияване на допаминовите нива в организма са балансираното хранене, набавящо достатъчно от аминокиселината тирозин, физическите упражнения, креативното творчество и др.


РЕКЛАМА:

***

Колие Молекулата На Допамина

Поръчайте и носете навсякъде със себе си „Молекулата на допамина“ – хормона на гушкането и удоволствието. Освен колие от медицинска стомана при нас може да откриете и други продукти с този така важен хормон – тениски, обеци, чаши, еко чанти тук.

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: