Доц. Кирил Чапликов: ЗАИГРАВАНЕТО С ШОУТО Е ДОГОВОР С ДЯВОЛА

Визитка
Доц. Кирил Чапликов е декан на факултета „Музикална педагогика“ в АМТИИ. Завършил е музикалното училище в Пловдив, а след това и Българската държавна консерватория. Почти веднага след дипломирането си започва работа в АМТИИ като преподавател. Не обича
юбилеите, но когато на 5 април т. г. отишъл на концерт на Нюйоркската филхармония, установил, че това се е случило точно 40 години след първия му концерт пред публика на 5 април 1978 г.

 


– Каква е частта на човека на изкуството във Вашата личност и имате ли непознати за колегите и студентите Ви страни?

– Аз винаги съм бил привлечен от изкуството, даже не само като творец, а и като консуматор. Израсъл съм в такова семейство – баща ми беше много известен лекар, който обичаше да пее и даже са му предричали музикална кариера, но той е избрал медицината. Но в нашето семейство потребяването на култура беше ежедневие. Затова аз съжалявам сегашните хора, чийто поглед към културата е изкривен. За тях културата е да си направят селфи и така да се покажат. Не искам да критикувам никого, но ми е мъчно, че културата придобива други измерения. Едва ли имам непознати за колегите и студентите ми страни, но всъщност не зная. Аз идвам, върша си работата с удоволствие и това е.

 


РЕКЛАМА:

***

Цялото интервю вижте в сборника “Хора на изкуството, новото поколение и духовният свят на човека” – свали от ТУК (pdf)

Вижте повече за Нощ на учените 2020 тук https://nauka.bg/nosht2020/


Европейска нощ на учените 2022 г.: