Джо Кели от Dodgers не иска вашето съчувствие. Той просто иска да ви разкара

Джо Кели от Dodgers не иска вашето съчувствие. Той просто иска да ви разкара

Джо Кели от Dodgers не иска вашето съчувствие. Той просто иска да ви разкара

Джо Кели от Dodgers не иска вашето съчувствие. Той просто иска да ви разкара


Направи дарение на училище!***

 

Джо Кели е много неща: хвърлящ на 99 мили в час питчър и изкълчващ коленете плъзгач, човек, който носи мариачи якета в Белия дом, безсрамно правещ надути лица, като онова, което направи на бившия шортстоп на Хюстън Карлос Кореа след пламенна словесна размяна, автор на бейзболен мемоар, озаглавен „Почти перфектна игра“.

Едно нещо, което новият/стар и често изразяващ мнението си Доджърс помощник питчър не е: сантименталист.

Макар че изхвърлянето му при ликвидационно продаване на губещ отбор може да раздруса добре някои ветерани от Висшата лига, Кели не беше ни най-малко обиден от решението на Чикаго Уайт Сокс да го размени миналата седмица, когато отборът изпрати него и титуляра Ланс Лин в Доджърс, а титуляра Лукас Джолито и помощника Рейналдо Лопес в Ангелите.


Разбери повече за БГ Наука:

***

„Липсва ми емпатия и съм чувал това многократно – не се натъжавам от неща, които натъжават другите хора, не роня сълзи, когато други хора трябва да ги ронят – така че ако ръководех Ред Сокс, щях да направя същото“, казва 35-годишната Кели. „Имаш свободни агенти или момчета с възможности, неща, които можеш да си върнеш в губещ сезон, за да добавиш към отбора си за в бъдеще. Мисля, че това е най-умното нещо, което може да се направи, честно казано.

„Никога не съм изпитвал трудности, когато съм бил продаван или съм подписвал на друго място. Разбирам това повече от всеки друг. Ако гледате „Междузвездни войни“, аз съм по-скоро Дарт Вейдър, отколкото добрата страна.“

Кели беше любимец на феновете по време на трите си години (2019-21) в Лос Анджелис, и то не само заради корените си от Южна Калифорния – той е възпитаник на гимназията в Корона и е играл в Калифорнийския университет в Ривърсайд – или защото отказа един спечелен рън в 3⅔ ининг от петте мача за плейофите, за да помогне на Доджърс да спечелят Световните серии през 2020 г.

Феновете на Доджърс обикнаха стила на Кели, от неговата запомняща се хип-хоп песен при влизане в игра – „Ayy Macarena“ на Tyga – до дръзкото му присъствие на хълма и накрая, до склонността му да заплашва батеристите с инцидентно високи и плътни подавания. Той е с очила, на височина 6 фута и 1 инч, с тегло от 175 либри и играе като дяснохвърлящ играч.

Кели дори не беше в отбора на „Доджърс“, който загуби Световните серии през 2017 г. от „Астрос“, чиято титла беше опетнена от скандал с кражба на подписи, но той придоби статут на народен герой в Лос Анджелис, като отмъсти за съотборниците си и феновете на „Доджърс“ в мач в Хюстън през юли 2020 г.

Кели хвърли един фастбол над главата на Алекс Брегман и отблъсна Юли Гуриел от плочата с вътрешна брейкинг топка. Той прекъсна завършващия с ининг страйкаут на Корреа, като изкрещя: „Хубав замах, к….о!“

Двамата си размениха погледи и словесни обиди, след което Кели стисна устни и изстреля към Кореа така обичаната си нацупена физиономия, буквално казвайки му да седне и да си затвори устата. Играчите от двата отбора излязоха на терена, което доведе до наказание от осем мача за Кели.

Стадионът „Минут Мейд Парк“ беше празен през този ден, защото не бяха допуснати фенове на стадионите по време на скъсения сезон 2020 г. поради пандемията. Въпреки това, феновете и последователите у дома разбраха за това от колумниста на „Таймс“, Бил Плашке, който написа: „Благословен да си, Джо Кели“.

 

 

Това обожание стана очевидно още в събота вечер, когато Кели, в първата си поява за Доджърс, след закупуването му, получи бурни овации, когато влезе в игра срещу Синсинати Редс, и предизвика още по-силен рев, когато срайк аутна Уил Бенсън с бърза топка, 99 мили в час, за да завърши шестия ининг с евентуална победа от 3-2.

„Джо е странна птица“, каза мениджърът Дейв Робъртс. „Мисля, че той просто се издига за по-големите моменти и процъфтява, когато поема възложени играчи. Овациите, които получи, не бяха изненадващи. Той е любимец на феновете.“

Но „Доджърс“ не привлякоха 12-годишният ветеран заради популярността му. Въпреки че техният булпен се изправи през юли с ERA от 2.93 – третият най-добър показател в лигата, след като до 18 юни имаха втората най-лоша ERA от 4.98, „Доджърс“ имаха нужда от още една ръка за критичните моменти, която да се съчетае с дясно хвърлящите Еван Филипс и Брусдар Гратерол в края на мачовете.

„Никога не съм изпитвал трудности, когато съм бил продаван или съм подписвал на друго място. Разбирам това повече от всеки друг. Ако гледате „Междузвездни войни“, аз съм по-скоро Дарт Вейдър, отколкото добрата страна.“

– Помощник питчер на Доджърс Джо Кели

 

През сезоните 2022-23 Джо Кели записа 2 победи и 8 загуби с ERA от 5.59 и WHIP (брой бази на бягания, плюс брой ударени топки за 1 ининг) от 1.470 в общо 74 мача за „Уайт Сокс“, включително 1 победа и 5 загуби с ERA от 4.97 в 31 мача през този сезон. Въпреки това, е възможно неговите умения да са подобрени сега, в сравнение с периода, когато постигна 2 победи и 0 загуби с ERA от 2.67 в 60 мача за „Доджърс“ през 2020-21 г.

Кели е увеличил средната скорост на своята двупътно пътуваща бърза топка с две стрелки от 97,9 мили в час през 2022 г. до 99 мили в час през този сезон, а средната скорост на плъзгането (91,9) и изкривяването на топката (89,4) също е нараснала.

„Познаваме Джо много добре, а играта му, е ,може би, най-добрата, който някога е имал; тя е елитна“, каза генералният мениджър Брандън Гомес. „Скоростта му е най-високата, която някога е била. Той добави и плъзгането. Четирикракото му плъзгане е толкова добро, колкото никога досега. И ни харесва желанието му да се състезава.“

Кели, който подписа двугодишен договор за 17 млн. долара с White Sox преди 2022 г., не смята, че рекордът му и ERA разказват цялата история на този сезон в Чикаго.

Статистиката му 3,24 Fielding Independent Pitching, която измерва ефективността на питчера при предотвратяването на хоумръни, уолк и хит батери и произвеждането на страйкаути, е доста под средната стойност на FIP в кариерата му от 3,88. Неговите 12,9 страйкаута на девет ининга съвпадат с най-добрия показател в кариерата му от 2022 г.

Нито той, нито Лин, който направи дебюта си в Доджърс във вторник вечерта, получиха голяма подкрепа от защитата на Уайт Сокс, която се нарежда на предпоследно място в бейзбола с минус 44 спасени защитни удара, според Sports Info Solutions.

„Всичко, което хората виждат, са победите, загубите и ERA“, каза Кели. „Те не виждат другите цифри, които в крайна сметка са от значение и които показват колко добър е един питчер.“ 

Още нещо, което Доджърс харесват в Кели: Той е изпитан в битките. Кели има резултат от 4 победи и 3 загуби с ERA от 3.55 в 40 мача от плейофите и участваше във всичките пет мача от световните серии през 2018 г., когато Бостън срещна „Доджърс“. Той не допусна нито един бяг и само четири удара, успя да разбие 10 батеристи и да не позволи нито едно ходене за шест ининга, което помогна на на Ред Сокс да спечелят шампионата. 

Еван Филипс се превърна в неофициалния закриващ играч на мачовете за „Доджърс“ и разполага с електрическа комбинация от различни хвърляния, които го доведоха до ERA от 2.21 и 13 спасявания, регистрирайки 47 засичания и само девет ходения в 40 2/3 инча. Но на 28 години той е участвал само в пет плейофни мача.

„Еван сякаш се превърна в нашата заключваща фигура с уговорката, че ако искаме да го използваме по всяко друго време, все още можем да го направим“, каза Робъртс. „Джо просто добавя още един човек, за когото сме сигурни, че може да завърши мача за нас.“

 

Превод: Петя Апостолова

Източник: https://www.latimes.com/sports/dodgers/story/2023-08-03/dodgers-joe-kelly-trade-chicago-white-sox-bullpen


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.