Търсене
Close this search box.

Discoverer – петаскейл суперкомпютърът в София Тех Парк

Чуй подкaст епизод: „Суперкомпютърът Discoverer и неговото приложение“

 

Допреди време суперкомпютрите се използваха предимно в науката и развойната дейност на университетите, но в момента те са изключително полезни за частния бизнес. Затова и все повече големи компании проявяват интерес да притежават такива. Отскоро вече и българските компании имат възможността за достъп до високопроизводителни изчисления, благодарение на петаскейл суперкомпютърът Discoverer, намиращ се в София Тех Парк.

Оперативният директор на “Консорциум Суперкомпютър Петаскейл – България” Кирил Кирилов подчертава, че това е възможно, защото разполагаме с екип от обучени хора с достатъчно знания и 15 години традиции, без който нямаше да има кой да оперира с такава машина. 

Discoverer може да помага на стартиращи фирми и средни предприятия в бизнеса, какъвто е фокусът на Европейската комисия, но и на най-различни научни проекти. Той се помещава в София Тех Парк, тъй като там на едно място са събрани множество стартъпи, лаборатории и хора, разбиращи от наука, а в близост е и БАН, с която също се правят чести колаборации.

Това всъщност е третият суперкомпютър в България, първият беше Blue Gene, вторият е Авитохол, който все още е действащ, но те нямат право да продават никакъв капацитет. Докато Discoverer има и освен това той е единственият петаскейл компютър в България, което с други думи означава, че може да извършва шест милиона милиарда операции в секунда с плаваща запетая. 

35% от финансирането за него е осигурено от Европейския съюз и 65% – от българската държава. Съответно 35% от поръчките към суперкомпютъра са за европейски учени и институции и 65% за българската наука и бизнес. Като 20% от услугите могат да бъдат продавани към частния бизнес, а другите 80% – безплатно за фирми и научни дружества. 

Понеже компютърът разполага с огромни бази данни с човешкия геном или с генома на мишките, той дава възможността да се направят предварителни опити, с които да се извлекат предварителни данни и чак тогава вече да се тръгне с експериментите с истински мишки. 

Но може би по-интересни са задачите, които компютърът изпълнява в областта на космическите изследвания. Към момента българските учени работят по два проекта, заедно с италианските си колеги. Те изчисляват специфични гама лъчения, които се получават при сблъсъка на две черни дупки. Единият проект ще отнеме цели три години за всичките изчисления по тези задачи. 

В частния сектор пък се работи с екипа на “Ръководство на въздушното движение” по определяне на времето, което те получават от Европа с разделителна способност до 300 км и с помощта на Discoverer го свалят до 1.7 км само за зоната на дадено летище.

Друг проект, по който се работи, е с компания, опитваща се чрез специални елементи да свали триенето под кила на плавателните съдове. Това би го намалило с ок. 5%, което обаче в световен мащаб би спестило много време и милиони долари годишно от гориво, а същевременно ще намали и въглеродните емисии от корабоплаването.

Извършват се също така изчисления и в областта на т. нар. ин силико за откриване на нови молекули във фармацията. За това помагат и лабораториите в комплекса на София Тех Парк, тъй като компютърът смята, но винаги може да има някакви отклонения. Той обаче свежда голямото множество до определени опитни постановки, които после много лесно могат да се докажат в тези лаборатории на територията на Тех парка. Ако отклонението е голямо се нанасят корекции и се започват нови сметки.

Отделно консорциумът работи по три проекта в областта на борбата с раковите образувания. Фокусът е върху това да се отслаби ефектът от тежките терапии, на които се подлагат онкоболните, като същевременно се атакува самия тумор. Много изчисления се извършват по навръзване на елементите, които ще участват в бъдещия препарат за третиране. След което може с него да се симулира третиране на мишки и така не е нужно те да бъдат убивани. На следващия етап, когато вече компютърните тестове са минали може да се приложи върху живи мишки и чак най-накрая върху хора, когато вече всичко е напълно сигурно. 

Това спестява изключително много време, а и скъп квалифициран труд плюс скъпи лабораторни материали за експерименти, които могат да бъдат компютърно симулирани.

Петаскейл суперкомпютърът е от голяма полза за България и българските учени, които имат лесен и безплатен достъп до него и невероятните му изчислителни мощности, за каквито в чужбина или се чака много дълго или въобще ги няма. Най-близкият друг такъв компютър е чак в Австрия, така че Discoverer се явява единственият по рода си в цяла Югоизточна Европа. Той постигна 91-ви резултат в Топ 500 на всички суперкомпютри в света, като това е постигнато с бюджет от едва 11 милиона евро, докато американският Frontier, който държи първото място, е погълнал над милиард и триста милиона долара.

Институциите в страната вече широко се възползват от тази възможност, включително хора от Националния метеорологичен институт, БАН, Нов Български университет, Физическия и Химическия факултет на Софийския университет и др. 

Може много лесно да се кандидатства за поръчка към суперкомпютъра с попълване на най-обикновена форма, през сайта – https://sofiatech.bg/petascale-supercomputer/ 

 

Снимки: https://sofiatech.bg

Текст: Радослав Тодоров

 

 

Моля, не пропускайте това (1 минута четене)

БГ Наука моли за вашата подкрепа. Ние сме организация с нестопанска цел и се борим за каузата да направим науката по-близка до хората, като създаваме статии, видеа, аудио материали и други видове полезно и лесно разбираемо съдържание, безплатно в интернет.

Нямаме реклами в сайта и може да се чете приятно и лесно. Това пространство е ваше. 

Не бъдете от тези 99%, които подминават това съобщение. Бъдете от хората, които искат промяна.

Направете услуга на себе си и подкрепете БГ Наука, като се абонирате за 9 лв. на месец за сп. „Българска наука“

Ако можете да си позволите по-голяма сума може да направите Еднократен/Вечен абонамент за БГ Наука или да направите дарение към “Сдружение Форум наука” за повече безплатно полезно научно съдържание на български език. Повече тук >>

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.