Димана Илиева, 12 г.: Глуха съм, но имам какво да кажа

Как се виждам в света на науката и технологиите

Автор: Димана Илиева, 12 г., Русе, участник в конкурса Refresh Girls, Европейска нощ на учените 2019

През 2019 г. се навършват 20 години от първата кохлеарна имплантация. Знам, че тогава е било много трудно, защото технологиите тепърва са започнали да се развиват. Благодарение на науката и технологиите, мога да чувам и разбирам. Родила съм се глуха, но лекарите са казали на родителите ми, че съм имала шанс да чувам и говоря, ако ми сложат импланти. Мама и тате са нямали представа какво означава всичко това и е трябвало да се запознаят с всичко свързано със слуха и техниките (кохлеарната имплантация, вътрешно ухо, кохлея, видовете загуби на слуха, всичко за имплантите, апаратите) трябвало е да решат дали да ме оперират. За щастие те са ме оперирали и са дали шанс на технологиите, на новото и непознатото, благодарение на това аз чувам, смея се, говоря.

Хората, които познавам и не чуват, са ги наричали роботи, избягвали са ги. Но днес те са големи и щастливи, благодарение на науката те говорят и чуват. Тогава, преди 20 години, науката не е била толкова развита и на оперираните им е било трудно. Тогава (преди 20 години) настройването на тази нова технология е било трудно и хората го сравняват с гласа на Соник или с машинен говор.

Когато са ме оперирали, технологията е напреднала още повече и всичко е било още по-улеснено.


РЕКЛАМА:

***

Днес благодарение на науката, чувам и говоря. Техниката е тази, която ми е помогнала да съм говореща и да не се срамувам. Мислила съм много по темата какво е да си глух в 19 век, тъжно е, защото не знаеш какъв е гласът на мама, на птичките, на реката, на заобикалящата ги среда тогава. Чуващите не знаят какво е да потънеш в пълна тишина, глухите пък не знаят какво е да чуваш под вода.

Скоро ще ставам на 13 и имам мечти като всеки човек. Повечето са свързани с науката и техниката, която имам. Да имам процесор, който да е лек, икономичен, сигурен, да не спира, да е идеален във всички отношения. Като порасна искам да запознавам хората с тази техника, за да може всеки да знае по нещо. Глухият да не се срамува, а чуващият да не се притеснява.

Щастлива съм, мечтая, разговарям, чувам, смея се, плача, радвам се, уча и научавам нови неща, благодарна съм на науката и технологиите, че са направили всичко това.


Европейска нощ на учените 2022 г.: