Дигиталният свят нараства все по-бързо

r718447_5686177.jpg

(Материала е публикуван в 35-ти брой на сп. „Българска Наука“)

 

http://science.icnhost.net/migrate/sites/default/files/field/image/r718447_5686177.jpg

Размерът на информацията, която се съхранява на цифрови устройства, се разраства с бързи темпове всяка година, според ново проучване.

В изследването д-р Мартин Хилберт от Университета на Южна Калифорния и д-р Присила Лопес от Open University на Каталуния, хвърлят поглед върху различните начини, по които хората използват технологиите за съхранение, съобщаване и изчисляване на информацията.


РЕКЛАМА:

***

През миналия век и по-точно – през далечната 1986 г. информацията е била съхранявана на разнообразни носители: книги, вестници, списания, винилови плочи, аудио-касети и видео-касети.

През 1987 г. е изобретена дискетата, побираща 1,44 MB информация.

От 2002 г. започва предпочитанието информацията да се съхранява на цифрови устройства с памет: твърди дискове (хард-дискове), компакт-дискове (CD), DVD дискове и компютърни чипове.  

Само пет години по-късно, през 2007 г., 94% от капацитета на информация в света се съхранява в цифров вид.

М. Хилберт твърди, че световният капацитет за съхранение се удвоява на всеки три години и четири месеца, а през 2007 г. е достигнал 295 екзабайта (295,000,000,000,000 мегабайта).
295 екзабайта се равняват на по-малко от 1% от информацията на всички ДНК молекули на едно човешко същество.

„Ако аз съхранявах цялата тази информация на CD-ROM и подредя всички дискове един върху друг, би се получил куп, който ще стигне до Луната и доста отвъд нея.“, казва той.

Библиотеката на голям университет съдържа средно около 40 000 книги. Ако ви се налага да преобразувате цялата информация, която се съхранява в технологични устройства в света, и я  прехвърлите в книги, една такава библиотека би трябвало да съхранява 15 пъти повече книги.

Капацитетът за съхранение расте около четири пъти по-бързо от икономиката на света, а телекомуникационния капацитет нараства с приблизително същата скорост.

Средно, всеки човек в света съобщава като информация еквивалента на шест вестника всеки ден, използвайки технологии за двупосочна комуникация като телефоните, въз основа на изчисления за 2007 г.  

Дори повече информация е изпратена чрез технологиите за излъчване. Тази информация се равнява на това да четете по 174 вестника всеки ден.

Изчислителна мощност на технологиите за обработка на информацията се увеличава дори по-бързо от капацитета за съхранение или телекомуникациите.

Но човешката технология все още бледнее в сравнение с естествения свят.

Компютърна мощ расте с около девет пъти по-бързо на година от нашата икономическа мощ.

Всички тези цифри са впечатляващи и умопомрачителни, но в сравнение с възможността на природата да обработва информацията, те всъщност са много малки, в сравнение с възможността на човешкия мозък да обработва постъпващата в него информация.  

Неделин Бояджиев
По материали от:
http://www.abc.net.au/


Европейска нощ на учените 2022 г.: