Digital KidZ е първата по рода си конференция за деца и технологии

DigitalKidZ-III-NDK-198.jpg

Макар интернет първоначално да не е бил създаден, за да се ползва от деца – 75% от родителите в Европа споделят, че децата им на възраст 6-17 години използват световната информационна мрежа. Стряскащо е колко неподготвени са децата за “технологичната ера” и колко лесно могат да се пристрастят към технологиите, ако не бъдат възпитавани как да ги използват съзидателно.

80% от децата са склонни да излъжат за възрастта си онлайн, за да получат достъп до забранено съдържание

45% от децата до 11-годишна възраст имат профил във Facebook, въпреки рестрикциите и ограниченията

54% от децата водят кореспонденция с непознат посредством размяна на лични съобщения


РЕКЛАМА:

***

51% от родителите не знаят или не ползват софтуер за мониторинг на онлайн активността на децата си;

70% от децата попадат на порнографско съдържание в интернет – СЛУЧАЙНО (The Kaiser Family Foundation: Teens Online, 2001)

42% от родителите НЕ мониторират личната онлайн кореспонденция на децата си (National Centre for Missing & Exploited Children: Online Victimisation, 2005)

1 на всеки 5 деца на възраст 10-17 години е получавало сексуални предложения през интернет – на годишна база (The Kaiser Family Foundation: Teens Online, 2002)

1 на всеки 33 деца е жертва на кибертормоз, който прераства във физическо посегателство и тормоз (National Centre for Missing & Exploited Children: Online Victimisation, 2000)

Наличието на повече информация и усъвършенстването на знанията и уменията на децата в цифровата област ще подобрят перспективите и квалификацията им за работа и ще им вдъхнат увереност в цифровата епоха, в която живеем.

Важно е интернет да бъде извор на възможности и знания за децата, средство да общуват, да развиват уменията си и да подобрят своите перспективи за намиране на работа и за квалификация, а не заплаха и враг.

Децата имат специфични нужди и слаби места и трябва да се отчита, че те ползват интернет по различен начин. Интернет и ИКТ предоставят на децата много възможности да играят, учат, да бъдат креативни, да общуват и изразяват мнението си, да си сътрудничат и да бъдат дейни в обществото, да бъдат по-осведомени за света около тях, да развиват основни умения и да упражняват правата си. Но децата се нуждаят и от защита.

Именно това е мисията на Digital KidZ – да запознае децата, родителите и техните учители с рисковете за подрастващите в интернет, да насърчи използването на нови технологии в образователния процес и извънкласните дейности и да подготви подрастващите за дигиталната трансформация на обществото, която предстои.

Инициативата Digital KidZ включва:

Конференция на тема: Наука. Образование. Технологии.

Конференция на тема: Родителство. Възпитание. Технологии.

Творчески работилници за деца

Изложение

Тематични уъркшопи за възрастни и деца

Летни лагери

 

Амбицията ни е да подпомогнем образователните институции и обществото да се възползват от технологиите и да възпитат децата да ги потребяват по един съзидателен и градивен начин, а не да бъдат заплаха.

Бизнесът и предприемачите имат възможността да демострират своите най-нови продукти, които ще променят и оптимизират образователната система, а неправителствените организации, които са ангажирани с децата с децата със специални потребности могат да разкажат за последните си проекти и успехи.

300x600.gif
Digital KidZ е първата по рода си конференция за деца и технологии, чиято мисия е да развенчае митовете и легендите за “технологичната революция”.

Европейска нощ на учените 2022 г.: