Диета без глутен може да навреди на хората, които не страдат от цьолиакия

Освен ако не страдате от заболяването цьолиакия (глутенова ентеропатия), при което разграденият глутен дразни тънкото черво, вероятно непреднамерено поставяте здравето си под риск като минете на диета без глутен, според ново проучване.

Диетата без глутен е станала популярен избор за начин на живот сред онези, които искат да подобрят здравето си, но тя няма да намали риска от заболявания на сърцето и може да ограничи количеството полезни зърна, които приемате.

„Нашите открития показват, че от ограничението на глутен няма полза, поне от гледна точка на благосъстоянието на сърцето, за хората, които не страдат от цьолиакия“, казва Benjamin Lebwohl от Медицинския център на Колумбийския университет, който е един от изследователите.

За тези, които страдат от цьолиакия, дразненето, причинено от протеина глутен (който се намира в пшеницата, ечемика и ръжта), може да блокира усвояването на хранителни вещества от тънкото черво. В дългосрочен план, проблемът може да доведе до сърдечно заболяване, анемия и остеопороза.


РЕКЛАМА:

***

Дразненето и проблемите, свързани със здравето, могат да бъдат избегнати с диета без глутен, но ако не страдате от цьолиакия, отказът от глутен няма същите ефекти, свързани със здравето на сърцето.

Lebwohl и колегите му стигнали до това заключение, като анализирали отговорите на проучените 110 017 души без цьолиакия, направени между 1986 и 2010 година. Участниците били разделени на 5 групи, в зависимост от количеството глутен, което приемали.

Оказва се, че рискът от сърдечен удар не бил значително по-различен между отделните групи, които приемали най-много или най-малко глутен.

Всъщност, учените казват, че рискът от сърдечно заболяване може да бъде дори по-голям при диета без глутен – не заради липсата на глутен, а защото диетата ограничава количеството пълнозърнени храни, които човек приема, за които се знае, че подобряват здравето на сърцето.

Затова, ако сте решени да спрете да приемате глутен, не очаквайте намален риск от сърдечни заболявания и се уверете, че не намалявате и количеството пълнозърнени храни в диетата си в това време.

„Като се вземат предвид данните ни, препоръчването на диета с ниско съдържание на глутен единствено заради подобряване на здравето на сърцето не звучи основателно“, казва Andrew Chan от Медицинското училище на Харвард, който е част от екипа.

Това не е първото изследване, което поставя под въпрос ползите от диета без глутен за иначе здрави хора и някои експерти казват, че изобщо няма полза, въпреки популярните схващания.

Проучване, публикувано по-рано тази година, открило, че всъщност диета без глутен повишава риска от диабет тип 2, което се основава на изследването на 200 000 участници в рамките на 4 години.

Все пак, повишеният риск може да е бил заради липсата на храни, съпровождащи глутена, не заради самия глутен – в конкретния случай зърнени фибри, за които се знае, че предпазват от този тип диабет.

Защо тогава толкова хора се кълнат в своята диета без глутен?

Консумирането на глутен се свързва с произвеждането на молекула, наречена зонулин, която може да предизвика възпаление на червата и много хора твърдят, че се чувстват по-добре, след като го откажат.

Но както беше съобщено миналата година, дали позитивните симптоми са свързани с ефекта от липсата на глутен или на цялостно подобрената диета не е ясно и някои експерти смятат, че ползите може да са по-скоро в умовете ни, отколкото в стомасите.

Редно е да кажем, че има още доста да учим за начина, по който глутенът действа на тялото и ударния ефект, който може да се получи от диета без глутен, независимо от вашето мнение по този въпрос.

Lebwohl и екипът му искат да проучат връзката на приема на глутен с рака и автоимунните заболявания, наред с други здравни проблеми, за да получат повече отговори.

„Въпреки че цьолиакията се среща сравнително рядко, както и чувствителността към глутен при хора, които не страдат от цьолиакия, изследванията показват, че около една трета от американците се опитват да спрат приема на глутен“, казва Lebwohl.

„Това определено е в полза на компаниите, които продават продукти без глутен. Но дали е добре за хората? Това е въпросът, на който искаме да отговорим.“

Изследването е било публикувано в списание British Medical Journal.

Превод: Никол Николова

Източник: Science Alert


Европейска нощ на учените 2022 г.: