Търсене
Close this search box.

Десислава Борисова – изграждането на младия изследовател в света на науката

 

Науката е необходимо да бъде поставена на пиедестал в съвременното общество, за да бъдат привлечени повече млади кадри към нейното изящество. Един изключителен пример е Десислава Борисова, която въпреки скромната си възраст развива изследвания в една от най-дълго водените борби в историята на медицината – борбата срещу рака. Не само нейните забележителни познания, но и силният ѝ многоцветен характер я отличават сред научното общество. Тя практикува доброволческа дейност още от ранните си ученически години, като в същото време предава любовта си към науката на ученици. За Деси е ключов балансът в ежедневието, тъй като всяка дейност има потенциала да ни развива и обогатява – ходене на театър, пътуване, спорт, четене…

 

Участие и награда за постерна презентация на 17. постерна сесия за млади учени, студенти и докторанти.

 

Любопитството ѝ започва още в ранна възраст в периода на детската градина, когато тя забелязва красотата на изкуството в науката. Ключовият момент за неговата провокация е българският фентъзи сериал за деца „Приказки за физиката“, чийто нов епизод младата изследователка е чакала с нетърпение. Така тя е открила желанието си да разбира заобикалящия я свят, но да включи и елемента на творчество в него. Разигравайки сцените пред очите си, детето в нея е тайно мечтаело да бъде в сериала, а днес Деси вече е част от екипа, който прави създаването на истински усещания във филмите възможни с научния си талант, като първата кино-продукция, в която е участвала е била преди три години, а самата тя определя, че нейното място е зад камерата, правейки „от нищо – нещо“, с което младата изследователка се превръща в поредния пример, че мечтите се сбъдват. Друга нейна съкровена мечта е била да има детска лаборатория за парфюми, но Деси не крие страстта си към тайнствените ароматни вещества и до днес. 

 

Среща с внуците на Мария и Пиер Кюри – Hélène Langevin Joliot и Pierre Joliot, както и със Sean Meloney, внучка на журналистката Marie Meloney.

 

Освен любовта си към химията, тя прави забележителната комбинация да я изучава и реализира на чужд език, което е отворило много врати пред Десислава към научната сфера, а в нейно мото се превръща „Какво по-хубаво от това да съчетаваш всичко, което обичаш?!“ Младата вдъхновителка смята, че обучението на неезикови дисциплини на чужд език е изключително обогатяващо, не само в научен, но и в междукултурен план. Създава се редуване между майчиния и чуждия език, което поставя редица придизвикателства – говорене върху специализираща литература, изграждане на умения, мобилност и адаптивност, които водят до създаване на колаборации и по-голямо професионално развитие.

 

Среща с преподаватели по френски език към лятна школа за ученици. 

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новия Брой 158 на списанието.

Моля, не пропускайте това (1 минута четене)

БГ Наука моли за вашата подкрепа. Ние сме организация с нестопанска цел и се борим за каузата да направим науката по-близка до хората, като създаваме статии, видеа, аудио материали и други видове полезно и лесно разбираемо съдържание, безплатно в интернет.

Нямаме реклами в сайта и може да се чете приятно и лесно. Това пространство е ваше. 

Не бъдете от тези 99%, които подминават това съобщение. Бъдете от хората, които искат промяна.

Направете услуга на себе си и подкрепете БГ Наука, като се абонирате за 9 лв. на месец за сп. „Българска наука“

Ако можете да си позволите по-голяма сума може да направите Еднократен/Вечен абонамент за БГ Наука или да направите дарение към “Сдружение Форум наука” за повече безплатно полезно научно съдържание на български език. Повече тук >>

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.