Депресията понижава вероятността от забременяване

credit-pylmom-flickr-cc-by-2-0Жените с тежки симптоми на депресия имат по-малък шанс да забременеят, според  проучване на изследователи от Boston University Schools of Public Health and Medicine (BUSPHM).

Според изследването, публикувано в American Journal of Obstetrics and Gynecology, средната вероятност от забременяване по време на даден менструален цикъл е с 38% по-ниска при жени, които съобщават за тежки симптоми на депресия, в сравнение с тези, които имат леки симптоми или изобщо не се оплакват от такива. Симптомите не се повлиявали от приема на психотропни лекарства.

Въпреки връзките, правени от предходни проучвания, между безплодието и употребата на антидепресанти, антипсихотици или други подобни вещества сред жените, които вече са безплодни, „употребата на психотропни медикаменти изглежда не повлиява вероятността от забременяване”, според главния автор Yael Nillni, доцент по психиатрия към BUSPHM и изследовател към National Center for PTSD, Women’s Health Sciences Division of the VA Boston Healthcare System. „Нашите открития предполагат, че умерените до тежки симптоми на депресия, независимо от приема на психотропни медикаменти, може да забавят зачеването.”

Въпреки че проучването не отговаря на въпроса защо жените, страдащи от по-тежки симптоми на депресия изглежда имат нужда от повече време, за да забременеят, авторите отбелязват няколко потенциални механизма, които да се разгледат в бъдещи изследвания. Депресията се свързва с дисрегулация на хипоталамо-хипофизо-надбъбречната ос, което може да повлияе на менструалния цикъл и на способността за зачеване, например.

Credit: Damian; flickr (CC BY 2.0)

Данните, използвани в проучването идват от над 2100 жени, планиращи бременност, на възраст между 21 и 45 години, участвали в проучване на Университета на Бостън, известно като PRESTO (Pregnancy Study Online), което разглежда факторите, влияещи на фертилитета. Сред множеството фактори, участничките били помолени да съобщят дали и какви симптоми на депресия изпитват, както и дали и какви психотропни лекарства приемат. Общо 22% от тях съобщили, че са диагностицирани с депресия, докато 17,2% са използвали психотропни медикаменти преди, а 10,3% – в момента на проучването.


РЕКЛАМА:

***

Сред вторичните открития на проучването било това, че употребата на бензодиазепини – успокоителни, които се използват за лечение на тревожност и други подобни състояния – било свързано с понижение на плодовитостта. Освен това, жени, които преди са били лекувани с антидепресанти, известни като SSRIs (селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина) имали повишени шансове да забременеят, независимо от тежестта на симптомите на депресия. Авторите спекулират, че жените, които преди са използвали SSRI, може да преживяват някакви дългосрочни психологически или невробиологични ползи от миналото лечение, които повлияват фертилитета. Но броят на отделните класове медикаменти е бил малък и са необходими още изследвания.

Средно 10% до 15% от двойките в САЩ страдат от безплодие. Според предишни изследвания, жените страдат от депресия и тревожност по-често през детеродната си възраст, отколкото през останалата част от живота си.


Европейска нощ на учените 2022 г.: