Делфини се обръщат към коралите за грижа за кожата

Делфини се обръщат към коралите за грижа за кожата

Делфини се обръщат към коралите за грижа за кожата

Делфини се обръщат към коралите за грижа за кожата


Направи дарение на училище!***

Веществата в коралите могат да помогнат на бозайниците да поддържат здрава кожа или да лекуват инфекции.

 

Индо-тихоокеанска афалина се търка в горгонови корали. Ново проучване предполага, че делфините може да се държат по този заинтригуващ начин, за да поддържат кожата си здрава благодарение на веществата в коралите.

Биологът по дивата природа Анджела Зилтенер от университета в Цюрих, по време на своите дълбоководни гмуркания, често забелязвала индо-тихоокеанските афали да правят нещо интригуващо. Делфините (Tursiops aduncus) се подреждат, за да се редуват, четкайки телата си в корали или морски гъби, покриващи морското дъно. След повече от десетилетие като „осиновен“ член на групата – статут, който позволява на Зилтенер да се приближи, без да смущава животните – тя и нейният екип може би са разбрали защо животните се държат по този начин: делфините може да използват корали и морски гъби като свои лични
аптеки.
Безгръбначните произвеждат антибактериални съединения – така, както и други с антиоксидантни или хормонални свойства – които вероятно се освобождават във водите на Северно Червено море, когато делфините осъществят контакт, съобщават Зилтенер и колеги в iScience. И така, триенето може да помогне на делфините да поддържат здрава кожа.

Зилтенер засне видео, показващо как членовете на групата използват корали, сякаш са четка за баня, за да търкат различни части на телата си, чрез плуване. Често това е мирно социално събиране. „Не е като да се
бият помежду си за реда“, казва Зилтенер. „Не, те чакат и след това преминават.“ А друг път отделен делфин сам ще стигне до парче корал.
Но делфините не са свикнали да изтъркват телата си от каквито и да е корали, казва Зилтенер. Те са придирчиви, основно се търкат в горгонови корали (Rumphella aggregata) и кожени корали (Sarcophyton sp.), както и вид морска гъба (Ircinia sp.).


Разбери повече за БГ Наука:

***

Зилтенер и колегите ѝ са анализирали едносантиметрови парчета, взети от диви корали и гъби. Екипът е идентифицирал общо 17 съединения, включително 10 с антибактериална или антимикробна активност.
Възможно е, докато делфините плуват през коралите, съединенията да помагат за защитата на животните от кожни възпаления или инфекции, казва съавторът Гертруд Морлок, химик-аналитик в Justus Liebig University Giessen в Германия.

 

 

Други животни, включително шимпанзетата, могат да се самолекуват. Морският биолог Джеръми Кишка от Международния университет на Флорида в Маями казва, че новото проучване го убеждава, че делфините използват корали и морски гъби за тази цел. Но той казва, че са необходими допълнителни експерименти, за да се докаже връзката. Лабораторните тестове, например, биха могли да помогнат да се определят видовете бактерии, срещу които съединенията могат да работят.

Зилтенер е съгласна, че има още какво да се направи. Например, също така е възможно в допълнение към превенцията делфините да използват корали и морски гъби за лечение на активни кожни инфекции, казва тя, но екипът все още не е видял доказателство за лечение с корали. Следва обаче, да разберем дали делфините предпочитат да търкат определени части от тялото си върху определени корали в такъв „подводен спа център“, казва Зилтенер.

 

Превод: Пенка Йонова
Източник: https://www.sciencenews.org/article/dolphin-coral-antibacterial-skin-care-health-infection


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.