Децата може би разпространяват COVID-19 по-бързо, отколкото се предполагаше първоначално

 

Докато някои щати отчитат спад в случаите на COVID-19, по-голямата част от Съединените щати все още се бори с наплива. Някои от тях, които станаха свидетели на намаляващите бройки, сега се изправят лице в лице с последствията от припряното повторно отваряне на бизнеси и връщането към обичайния ред на нещата. Флорида събра повече от хиляда случая за един ден, а щатският губернатор все още не е задължил жителите да носят маски, за да намалят разпространението на COVID. Градове, които с голям оптимизъм отвориха врати отново, като Лос Анджелис, сега са на ръба пак да се затворят. 

Ето какво още трябва да знаете от тази седмица.

Децата се заразяват и предават вируса, често със същия интензитет като възрастните.

В ранните дни на пандемията ролята на децата в разпространяването на и заразяването с COVID беше все още забулена в мистерии. На пръв поглед изглеждаше, все едно децата не се еразболяваха толкова често, колкото възрастните, а първоначалното твърдение, че е по-малко вероятно да прихванат и/или да пренесат болестта подкрепи решението, че училищата трябва да отворят отново есента. Въпреки това, ново проучване от Южна Корея потвърди, че докато децата под десетгодишна възраст не си предават COVID толкова често едни на други, то подрастващите и тийнейджърите могат да го разпространяват със същия интензитет като възрастните. 


РЕКЛАМА:

***

„Страхувам се, че от известно време насам хората си мислят, че децата не могат да се заразят или поне не и по същия начин като възрастните и поради тази причина са почти като отделно, изолирано в балон население“, каза за New York Times експертът по заразни болести от Университета в Минесота Michael Osterholm.

Но дори и деца под училищна възраст хващат болестта, както установиха в Nueces County, Тексас, където 85 деца под две години дадоха положителни резултати. Също така нарастват и сведенията за опасно възпаление, което може да засегне малките деца с COVID.

 

Учените научават все повече за повторните заразявания и имунитета.

Изникват все повече истории из Съединените щати за хора, заразили се отново с COVID, и докато все още се обсъжда, какво отражение може да има това върху лечението и правенето на тестове, повдига важния въпрос за наличието на имунитет. Скорошно проучване на King’s College откри, че малко след възстановяването от болестта, някои хора спират да произвеждат антителата, нужни за превенция от подобно заразяване. 

Докато тази мисъл е страшна сама по себе си, Derek Thompsom от The Atlantic предполага, че може би все още не трябва да се паникьосваме. Докато телата ни спират да произвеждат активно COVID-антителата след няколко седмици или месеци, това не значи непременно, че забравят какво трябва да правят, ако COVID-19 се появи отново. Иммуната ни система може все още да е способна да влезе обратно в релси и да ни защити от вируса, ако се сблъскаме с него два пъти. Това проучване само ни напомня, колко много още имаме да учим за COVID-19.

Бърз тест за коронавирус минава през първите си проверки.

Светъл момент сред безкрайната въртележка от ужасяващи/плашещи заглавия на таблоидите е тестът за антитела, разработен от учени от Оксфордския университет, който се доказа като успешен на първите си проверки. В почти 99 процента от случаите тестът успя точно да предвиди, дали пациентът има антитела в системата си. Вълнуващото е, че получаваш резултатите за кратките 20 минути и тестът и проектиран за домашна употреба.

Тестването е контроверсна тема, тъй като настоящите методи отнемат дни или седмици да дадат резултат – ако изобщо успееш да се добереш до тест в региона, в който живееш – което ни оставя на тъмно относно колко точно се разпространява коронавирусът и къде.

„Целта е да се правят масови изследвания, което не може да бъде сторено много добре, когато пробите трябва да се пращат до лаборатория“, сподели Chris Hand, лидерът на британският консорциум за бързи тестове (UK Rapid Test Consortium), на Daily Telegraph за новия метод. „Ако сме способни да тестваме милиони хора“, казва той, „експертите ще могат да установят по-добре колко хора имат антитела, дали имунният отговор трае няколко седмици или месеци и дали това има някакво реално отражение върху повторното разболяване“.

 

Източник: https://www.popsci.com/

Превод: Мария Проданова


Европейска нощ на учените 2022 г.: