Даун показва нови повърхностни характеристики от Веста

120321204744.jpg

http://science.icnhost.net/migrate/sites/default/files/field/image/120321204744.jpgАпаратът Даун на НАСА е разкрил неочаквани детайли на повърхността на огромния астероид Веста. Нови снимки и данни изтъкват разнообразието по повърхността на Веста и разкриват необикновени геоложки характеристики, някой от които преди никога не са били виждане на астероиди.
Тези резултати са били обсъдени на 21-ви март на Научната лунна и планетарна конференция проведена в Удландс в Тексас (Lunarand Planetary Science Conferenceat The Woodlands, Texas).

Веста е един от най-светлите обекти в слънчевата система и единствения астероид в Астероидния пояс между Марс и Юпитер, който се вижда с невъоръжено око от Земята. Даун е открил че някой области от Веста могат да бъдат два пъти по-светли от други, разкривайки следи към историята на астероида.
„Нашия анализ показва че този светъл материал произлизащ от Веста е претърпял малка промяна откакто се е формирал  Веста, преди около 4 милиарда години.“ – казва Жиан-Янг Ли учен участник в проекта Даун от Университета на Мери Ленд, Колидж парк (Jian-Yang Li, University of Maryland, College Park.) – Много сме нетърпеливи да разберем повече за това какви минерали изграждат този астероид и как се е получила сегашната повърхност на Веста.“

http://www.sciencedaily.com


Европейска нощ на учените 2022 г.: