Данните от китайския луноход са вече публични

Автор
Светослав Александров
Chang-e-2016-lakdawalla.jpg

През месец декември 2013 г. китайската автоматична лунна станция „Чанг’e 3“ извърши успешно кацане на Луната и достави на повърхността лунохода „Нефритен заек“. Както луноходът, така и стационарният апарат продължават да работят до ден днешен, макар че поради механичен дефект луноходът е в неподвижно състояние и извършва само стационарни наблюдения.

През последните дни пристигна чудесна новина – събраните данни от китайската лунна мисия са вече публично достъпни! Както знаете, космическите агенции НАСА и Европейската космическа агенция (ЕКА) дават възможност на учените да работят за ограничено време по данните от космическите мисии, но след това в период от шест месеца до една година са длъжни да обнародват всичко. В случая на НАСА научните данни се трупат в т.нар. Планетарен архив за данни, PDS. Явно Китай е започнал да следва примера на западните космически агенции!

Китайският аналог на PDS е достъпен тук.

Сравнително трудно да се работи с този сайт, Емили Лакдауола е качила данните от камерите PCAM и TCAM на по-достъпно огледало тук.

Имайте предвид, че архивите са доста големи – обемът на данните от двете камери възлиза на 35 GB.


РЕКЛАМА:

***

Освен данни от двете основни камери, обнародвани са данни от камерата, правила снимки по време на спускането до повърхността, както и данни от ултравиолетовия телескоп на спускаемия апарат „Чанг’e 3“.

Източник: http://www.cosmos.1.bg/

Teaser image

Chang-e-2016-lakdawalla.jpg


Европейска нощ на учените 2022 г.: