Дана Бъчварова, 14 г.: Как се виждам в света на науката и технологиите

Автор: Дана Бъчварова, 14 г., гр. Ямбол, участник в конкурса Refresh Girls, Европейска нощ на учените 2019

Какво са науката и технологиите днес? Те в момента са двете зъбни колела, които задвижващи се едно друго, правят прогреса на света. Научавайки повече за природата и научните закони, се изграждат нови, по-интелигентни технологии, с които човек прави още една стъпка напред в изучаването на живота, Вселената и всичко останало.

Вече живеем в свят на бързото развитие и темпото надали някога ще намалее. Даже напротив. Съществена част от работата на човека вече минава през специализиран софтуер – от личните данни на хората до инженерните професии. Съществуват програми, които с нечовешка точност засичат грешки, правят изчисления и търсят съвпадения.

Моята идея е точно за такъв софтуер, работещ за напредъка на медицината и фармацията. Тези области виждам като едни от онези, които със своето развитие ще помагат на целия свят. Те предлагат неща, от които абсолютно всеки човек има нужда и изобретяването и усъвършенстването на технологии в тази посока биха могли да помогнат в голям мащаб. Кой не мечтае и не говори за лекарството против рак? СПИН? И много други страшни болести…? Ами медикаментите, които един ден ще ни помагат в приспособяването на друга планета? И точно тук виждам мястото си в развитието на технологиите. Мястото, където се срещат две от моите големи страсти – химията и алгоритмите.

Моята мечта и помоему осъществима идея е за следната нова технология – софтуер, чрез който учените да провеждат химични експерименти, да разглеждат реакциите между различните вещества и да проектират различни нови лекарства. От вече натрупаното знание за компютъра ще се изгради основната база, която да може да се използва в нататъшното развитие. С всеки следващ експеримент, открито ново вещество или изотоп, тази база данни ще бива постоянно допълвана.


РЕКЛАМА:

***

Защо е нужно и с какво ще помогне в подобряването на качеството на живота на хората?

Нека да започна с това как този софтуер улеснява учените и повишава безопасността в експериментирането. В последните години все повече и повече хора осъзнаха един глобален проблем – Земята почти не разполага с неизчерпаеми ресурси. Досещате се – крайни са водата, нефтът… поради замърсяването мога да си позволя да спомена и чистия въздух. И всички тези фактори водят и до още един дефицит, който също в никакъв случай не бива да пренебрегваме – времето. А провеждането на реални химични експерименти коства известно, немалко количество такива ресурси. Някои реакции, чиито последствия са неизвестни могат да се окажат опасни – взрив, отделяне на отровни вещества, радиация… Други трудности са липсата на подходящи условия за провеждане на експерименти и подходящи обекти, на които те да бъдат прилагани (би могло да се счете за нехуманно или твърде рисковано).

Днешният свят се изправя пред няколко основни проблема, които задълбочават сериозността си и ние трябва да намираме спасение в близко бъдеще.

Откакто съществуват живите организми, съществуват и болестите. Болестите, които до някаква степен хората са овладели. Смъртността днес е много по-ниска, отколкото преди няколко десетки години. Всяко нещо има и своите плюсове, и своите минуси. Преди време слушах една лекция на Теодосий Теодосиев, в която той споменава нещо много важно, за което най-вероятно повечето от нас никога не са се замисляли. С намаляването на смъртността се губи ефектът на естествения подбор, все по-уязвими организми оцеляват. Наследниците на тези организми също са по-уязвими откъм най-различни болести. Това ни води към мисълта, че при това положение медицината и фармацията трябва да продължават да се развиват. Поради еволюцията на човешкото тяло някои болести се срещат по-рядко, но се появяват нови, нечувани, с които ние ще трябва да се справяме.

Също така ще засегна и още един актуален проблем, в чието решение идеята ми за развитие на технология ще изиграе своята ключова роля. От хиляди години нашата планета Земя е дом на най-съвършеното същество познато до този момент – човека. За цялото това време видът ни е извървял дълъг път, стигайки до днешния ден, когато са създадени компютрите, роботите, изследователските апарати, чрез които проучваме недостъпните за човек кътчета като дълбокия океан и Космоса, лабораториите, медицината, фармацията. Всички тези модерни технологии са създадени в резултат на десетки години замисъл, изследване, създаване и усъвършенстване. В момента повечето от нас живеят в чувство на сигурност. Но дали всъщност се намираме в такава?

Все по-често в интернет срещаме заглавия свързани с това, че нашата планета е в сериозна опасност и хората трябва да вземем някакви мерки. Еколози, технолози, доброволци организират събития, изобретяват нови технологии и разработват идеи за средства в ежедневието ни, които да заместват пластмасата и други вещества, отделящи вредни емисии. За съжаление обаче, голяма част от населението не обръща достатъчно голямо внимание на проблема и дори не се опитва да спазва препоръките за опазване на природата. Замърсяване, глобално затопляне, топенето на ледовете, обезлесяването (все по-често ставаме свидетели на горски пожари) – проблеми, които са в напреднал етап и с които е невъзможно да се справим напълно.

Човечеството трябва да обмисля начините си за спасение. И понеже през тази година учени дадоха крайно близки срокове, в които Земята трябва да бъде спасена, много от нас погледнаха нагоре към Космоса. Екипи от амбициозни хора, мечтатели иноватори и способни създатели на високи технологии сериозно работят върху идеята човечеството да се колонизира на друга планета.

За съжаление човекът все още не е подготвен да напусне планетата Земя.

Проблемът е, че все още не сме открили място, към което да успеем да се приспособим. В справянето с тежките условия, които даже е вероятно да стигнат до прага на човешките възможности, ще помагат редица медикаменти. Тези медикаменти тепърва ще започнат да стават обект на все повече от вниманието на учените. За тяхното изобретяване ще са необходими изключително много експерименти, установяващи тяхното взаимодействие с човешкия организъм. От тях ще се иска да предпазват от радиация, да нормализират телесната ни температура в неблагоприятни условия и т.н. Чрез компютърна симулация човек, приел въпросния медикамент, ще бъде подлаган на редица манипулации и ще бъдат наблюдавани неговите реакции и ефективността на хапчето.

Ето тук виждам мястото си в науката и технологиите. Мястото, където заставайки със своята идея ще помагам за решаването на редица световни, глобални, актуални проблеми, спасявайки ако не бъдещето на човечеството, то поне на част от населението. Да се отдадеш на идеята да помогнеш на другите е достойна мисия в живота, която да изпълни съществуването ти със смисъл. Но все пак трябва да следваме мечтите си, да се занимаваме с това, което обичаме и да обичаме това, с което се занимаваме.

Аз обичам своята идея.


Европейска нощ на учените 2022 г.: