Дали пастите с въглен наистина избелват зъбите?

Shutterstock

От много години активният въглен не се използва само като лекарство, което се налага да приемем при стомашни неразположения или натравяне. Той намира все по-широка употреба и в козметиката, борейки се с редица фактори, влияещи на красотата ни. А не е ли бялата усмивка именно един от символите на красотата?
Напоследък на пазара се разпространяват пасти за зъби с въглен, които ни гарантират холивудска усмивка. Именно от звездите започва и тази нова мания по черната паста за зъби. Много от тях се снимаха и качваха снимките си в социалните мрежи. Така хората, които жадуват да имат по-бяла усмивка биха могли да започнат използването на тази паста. Залагайки на твърденията, че е “естествена”, “натурална” и разбира се дългата ѝ история.

Почистването на зъбите с активен въглен е практикувано още от древните римляни. И Хипократ го препоръчва на своите колеги гърци, според проучване от 1992 г. в British Dental Journal.
През 30-те и 40-те години американските производители рекламират дъвки и прахове с активен въглен, за които твърдят, че освежават и избелват зъбите, отбелязва коментар от 2017 г. в списанието на Американската дентална асоциация. Днес потребителите, загрижени за здравето и околната среда, могат да намерят конец за зъби, паста за зъби, вода за уста и дори четки за зъби, обработени с въглен, които обещават да избелят зъбите и да „детоксикират“ устата. Но дали наистина това избелва зъбите? И дали е безопасно?
Отговорът е двустранен. Докато пастата за зъби с въглен може да озари усмивката ви, тя не е най-доброто избелващо средство, както не е и най-безопасният вариант, казва д-р Джон Брукс, клиничен професор в катедрата по онкология и диагностика на университета в Мериленд.

Freepik.com

Обикновеният въглен се произвежда от материали като торф, въглища и дървесина, но произвеждането на активния въглен включва допълнителната стъпка на нагряване на обикновен въглен в присъствието на газ. „Този ​​процес предизвиква образуването на множество вътрешни пространства или „пори“, което помага на активния въглен да „хване“ химикалите, според MedlinePlus, сайт, управляван от Националната медицинска библиотека на САЩ.


РЕКЛАМА:

***

Много производители твърдят, че малките пори в активния въглен могат по подобен начин да „детоксикират“ устата ви и да премахнат петна от зъбите. Преглед от 2017 г. на пасти за зъби на основата на дървени въглища, публикуван в списанието на Американската дентална асоциация, установява, че 96% от пастите за зъби с дървени въглища имат ползи за избелване, а 46% се похвалили с възможността за детоксикация на зъбите. Ето обаче един проблем: Няма съгласувано научно определение какво точно означава детоксикация на нещо или поне не на устата. И тези твърдения до голяма степен не се подкрепят от доказателства. Още повече, че безопасността и токсичността на тези продукти за орална хигиена на основата на дървени въглища не са тествани, пише Брукс в ревюто на пасти за зъби на основата на дървени въглища.

„Загрижени сме, че тези продукти са вредни за зъбите“, заявява Брукс, водещ изследовател през 2017 г., пред Live Science. В проучване за 2019 г. в Journal of Applied Oral Sciences, изследователите оцветяват 90 зъба от крави с концентриран черен чай и след това прилагат върху тях няколко избелващи средства, за да видят кое е най-доброто. Опитът показва, че активният въглен не е най-доброто средство за избелване на зъбите и с него се постига само временен ефект след употреба в рамките на четири седмици.
Но както и да е, едно малко проучване не е достатъчно доказателство, че въгленът е ефективен или безопасен стоматологичен продукт. Всъщност Брукс и много други практикуващи са загрижени, че абразивните частици на въглена постигат избелване чрез премахване на слой емайл – твърдата външна повърхност на зъбите, която помага да се предотврати гниене – което може ефективно да отслаби зъбите и да ги направи по-уязвими за по-нататъшно пожълтяване, казва Брукс.

Източник: livescience

Превод: Виктория Василева


Европейска нощ на учените 2022 г.: