Дали жените академици имат по-малко публикации по време на пандемията? Ето какво казват данните – от брой 133

Данните от проучванията показват, че жените извършват повече домакинска работа, отколкото мъжете. Снимка: Getty

 

Под карантина и с шестгодишно дете, Меган Фредериксън се чуди как учените успяват да пишат научни документи по време на пандемията COVID-19. В резултат на въвеждането на социалната изолация, за един ден много домакинства по света са се превърнали в пресечна точка на работа, училище и домашен живот. Разговорите в Twitter като че ли потвърждават подозренията на Фредериксън за последствията: жените академици, поемат повече отговорности в грижите за децата и изостават от колегите си мъже в работата.

За да разбере какво казват данните Фредериксън, еколог от Университета в Торонто (Канада), прегледа сървърите за предпечат, в желанието си да проучи дали жените публикуват по-малко документи, отколкото преди началото на изолацията. Анализът, както и няколко други, сочат, че в различните дисциплини честотата на публикуване от страна на жените е намаляла спрямо тази на мъжете по време на пандемията.

Резултатите са в съответствие с общоприетото при разделението на грижите за децата между мъже и жени, казва Моли Кинг, социолог от университета Санта Клара в Калифорния. Доказателствата сочат, че е по-вероятно мъжете учени да имат партньор, който не работи извън дома; а техните колеги жени, особено тези в естествените науки, е по-вероятно да имат партньор, който също е академик. Дори в случаите на двойни академични домакинства данните показват, че жените извършват повече домакински труд, отколкото мъжете, казва тя. Кинг подозира, че същото важи и за отглеждането на децата.


РЕКЛАМА:

***

Източник: M. Frederickson https://github.com/drfreder/pandemic-pub-bias/blob/master/README.md (2020; анализ на всички автори); P. Vincent-Lamarre, C. R. Sugimoto и V. Larivière Nature Index https://go.nature.com/2XhxqxR (2020; анализ на първия автор).

 

Цялата статия можете да прочетете в новия брой 133 на списанието. Изтеглете броя с абонамент за 2,50 лв. на месец. ВИЖ ПОВЕЧЕ ТУК >>

Абонаментът за списанието помага за развитието на целия проект, като получавате в рамките на една година над 11 броя и достъп до уникално съдържание, което е достъпно само за тези от вас, които са се абонирали: научете повече тук.  

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: