„Дългият път към звездите“ отново на сцена в София

Половин земно завъртане около Слънцето и те отново са тук. Симпатичните герои, ученият Джон Иванов (в ролята астрофизика д-р Владимир Божилов) и телевизионният водещ Денеш Наги (изигран от Димитър Узунов) и техният спор за бъдещето на човечеството ще бъдат отново на софийска сцена в представлението „Дългият път към звездите“ на италианския режисьор Андреа Брунело.

Двамата отново ни канят на междузвездно пътуване, този път на 3-и декември 2019 г. от 19:00 в зала „Славейков“ на Френския институт в София.

Спектакълът, който създателите определят находчиво като космическа комедия, е необикновен коктейл от театрално представление, интерактивна лекция, ток-шоу и дискусия, която изследва горещия спор – дали ние хората да продължим пътя си като колонизираме нови планети или да се борим за дома си – Земята.

Съпътстващи представлението са две работилници –„Как да създадете и разкажете увлекателна история” с водещ Димитър Узунов, която ще се състои на 4-и декември от 18:00 отново в зала „Славейков“ на Френския институт и за „Комуникация на науката” с д-р Владимир Божилов на 5-и декември от 18:00, отново там.

Уъркшопът на Димитър Узунов бе включен в топ 10 на най-добрите креативни събития в Лондон през септември миналата година. Повече информация за събитията и игри с награди ще можете да откриете и на официалната страница във Facebook: www.fb.com/thelongwaytothestars/ .


РЕКЛАМА:

***

Билети за представлението и работилниците може да закупите предварително онлайн: http://www.arteurbanacollectif.com/the-long-way-to-the-stars.html.

В работата си режисьорът на спектакъла Андреа Брунело свързва театъра и науката. Той има докторска степен по физика от State University of New York at Stony Brook. През 2001 г. Брунело решава да следва своето артистично призвание и започва театрална кариера. Той е основател и художествен ръководител на Teatro Portland в Тренто, Италия. През 2012 г. Андреа Брунело, съвместно с Лабораторията за комуникации по физически науки към катедрата по физика на университета в Тренто, създава Jet Propulsion Theatre. Това е лаборатория за театрално творчество, свързано с науката, учените и научните истории. JPT има за цел да покаже хуманната страна на науката чрез театъра. Брунело понастоящем е свързан с катедрата, където преподава курс за разказване на научни истории и за писане на научни театрални пиеси.

Димитър Узунов е театрален режисьор, сценарист и продуцент. Той притежава магистърска степен по приложни театрални науки от Университета Париж 8. Учил е и актьорско майсторство, театрална режисура и театрален мениджмънт в Brooklyn College (City University of New York). През 2008 г. основава театрална компания Famille Mundi в Париж и оттогава е неин артистичен директор. Съосновател е и съръководител на Арте урбана колектив, който продуцира и организира различни събития в България и Европа. Организатор е на лятната академия Summer Scriptwriting Base, международен образователен форум за писане на сценарии за различни изкуства и творчески индустрии. Тя събира всяко лято за десет интензивни дни с лекции и уъркшопи участници, лектори и ментори от цял свят. Той е режисьор и сценарист на осем театрални постановки във Франция и България и множество мултимедийни истории. Димитър Узунов редовно дава уъркшопи за разказване на истории, актьорско майсторство и режисура (Франция, България, Великобритания, САЩ, Кипър, Гърция, Египет, Литва и Азербайджан).

Д-р Владимир Божилов е преподавател в катедра „Астрономия“ на Физически факултет на Софийския университет и комуникатор на науката. Носител е на докторска степен по астрофизика и астрономия, като основните му научни интереси са към изучаването на активните галактични ядра, космологията и търсенето на живот извън Земята. Д-р Божилов е активен популяризатор на науката – носител е на второ място в конкурса за комуникация на наука „Лаборатория за слава FameLab“ 2010 и първа награда в международното му издание „Hall of FameLab“ 2014 в Лондон, Великобритания. Чест гост е в радио и телевизионни предавания и на различни събития за комуникация на науката (Софийски фестивал на науката, Европейска нощ на учените и др.), където разказва на достъпен език за най-новите открития от областта на Космоса. Съавтор е на две книги, повече от 30 научни и над 80 научнопопулярни публикации. Лектор и научен експерт в Детски научен център „Музейко“ от основаването му през 2015 г. до сега. В периода 2012-2018 г. е бил научен редактор, а след това и главен редактор на сп. ВВС ЗНАНИЕ.

“Дългият път към звездите” бе част от официалната програма на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата и от културната програма на Българското председателство на Съвета на ЕС и се осъществява с подкрепата на Дирекция „Култура“ на Столична община.

 

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: