Дори и да не тренирате контактни спортове, е възможно да развиете признаци на травматично мозъчно нараняване

Учените, които търсят връзка между повтарящите се мозъчни травми и трайното неврологично увреждане, обикновено изучават мозъка на войници или футболисти. Не е ясно обаче дали това увреждане, познато като хронична травматична енцефалопатия (ХТЕ), преобладава и сред останалото население. Сега за първи път се съобщават резултати от подобно проучване.

За да проведе изследването, Кевин Биеник, по това време работил в клиниката Майо в Джаксънвил (Флорида), заедно с колегите си преглежда близо 3000 мозъчни проби, дарени на банката за тъкани в клиниката в Рочестър, Минесота между 2005 и 2016 г. След това проучват некролози и стари годишници като стесняват групата до 300 спортисти, занимавали се с контактни спортове, и 450 души, които не са тренирали такива. Учените изключват от изследването всички деца под 1-годишна възраст, както и мозъчни проби с недостатъчна тъкан или такива, за които липсват биографични данни. Накрая събират медицински документи и изследват под микроскоп до три секции от всеки мозък за признаци на ХТЕ. Тези признаци включват лезии и натрупване на тау протеин, свързан с невродегенеративните заболявания като болестта на Алцхаймер.

Шест процента от мозъците показват някои или всички признаци на ХТЕ. Не всички хора са имали симптоми на ХТЕ, поне според медицинските им досиета. Тези симптоми включват тревожност, депресия и употреба на наркотици. Въпреки това, при хората с ХТЕ е с 31% по-голяма вероятността да развият деменция и съответно е 27% по-вероятно да заболеят от Алцхаймер, отколкото тези без ХТЕ.

Хората, които практикуват контактни спортове, е по-вероятно да имат признаци на ХТЕ. Девет процента от атлетите са имали доказано ХТЕ в сравнение с малко над 3% от неспортувалите.

Най-висок процент на ХТЕ имало при футболистите, тренирали след гимназията – 10 от 15 професионални играчи са показали някои характеристики на ХТЕ или са били с потвърдени диагнози. Вероятността за развитие на ХТЕ е 2,6 пъти по-висока при футболистите в сравнение с неспортистите, установили учените, но повече от 13 пъти е по-висока при футболистите, продължили да тренират след завършване на гимназия в сравнение с неспортувалите.


РЕКЛАМА:

***

„Родителите трябва да разберат, че играенето на футбол увеличава риска от развитие на ХТЕ и е свързан с това колко години тренирате”, казва Крис Новински, главен изпълнителен директор на Concussion Legacy Foundation, организация с нестопанска цел в Бостън, подкрепяща превенцията при атлетите. „Това е важно послание, ако искаме някога да предотвратим заболяването.”

Само една от 273 жени от пробата показала признаци на ХТЕ като тя не била спортистка. Според Биеник това може да се дължи на малко по-напредналата ѝ възраст – 67 години. Това би означавало, че повечето жени от изследваната група явно са били поне в началото на 20-те си години преди да бъде приет през 1972 г. законът, забраняващ дискриминацията по полов признак в образованието и в училищните дейности – така тези жени явно са имали по-малко възможности да играят състезателни спортове за разлика от мъжете.

Екипът установява също, че индивиди с ХТЕ са диагностицирани с травматични мозъчни наранявания не по-често, отколкото хора без ХТЕ. Авторите на изследването предполагат, че повтарящите се травми са ключът за развитието на ХТЕ, тъй като еднократният удар в главата може да причини сътресение или свързани с него симптоми, но не се превръща в диагноза.

Все пак експертите отбелязват, че медицинските досиета може да са непълни и е възможно да е имало хора, които не винаги са търсили лечение за разстройства като депресия или употреба на наркотици. В резултат на това заключенията от изследването биха могли да подценят дела на хората с ХТЕ.

„Резултатите дават добра представа за разпространението на ХТЕ сред общата популация”, казва Кристен Дамс-О`Конър, клиничен невропсихолог в болницата Маунт Синай в Ню Йорк Сити, която не е взела участие в изследването. „Повечето от проучванията на ХТЕ досега са били направени в силно подбрани групи от хора с много високи нива на излагане на травми на главата.”

Невропатологът Даниел Перл от Университета за здравни науки в Бетезда, Мериленд предупреждава, че много от изследваните мозъци показват само леки признаци на ХТЕ и не трябва да се смесват с по-екстремните случаи, наблюдавани при мозъците на професионалните футболисти. „Мисля, че трябва да бъдем много внимателни как ще тълкуваме това изследване и други подобни”, смята той.

Биеник признава, че донорите за изследването са предимно бели хора, което повдига въпросът дали констатациите се отнасят за всички. Той се надява да проведе по-нататъшни изследвания с проби от представители на различни раси на новата си длъжност в Университета на Тексас в Здравния научен център в Сан Антонио.

 

Превод: Елена Страхилова

Източник: Science


Европейска нощ на учените 2022 г.: