Да, изглежда пиещите кафе живеят по-дълго. Но не се вълнувайте прекалено

Кафето изглежда е от онези неща, за които учените не могат да вземат решение. Като шоколада и това дали коалите са сладки или ужасяващи. Ако трябва да бъдем честни, начинът, по който журналистите отразяват изследванията върху кафето, наистина ни кара да мислим, че всеки изследовател на кафето променя мнението си през годините. Но медицинската общност отстоява горе-долу единна позиция от години: кафето е, ако не друго, добро за вас.

Въпросът не е дали кофеиновият ви навик е полезен, въпросът е колко всъщност ви помага. И ако съдим по последното проучване, публикувано наскоро в Annals of Internal Medicine, то отговорът е… никак. Да, намалява риска от развитие на рак на черния дроб. Да, изглежда защитава от различни заболявания на храносмилателния тракт. Може би дори ви помага да преборите сърдечни заболявания или дори злокачествени процеси, въпреки че тези връзки са малко по-неясни. Но възможностите за подобрение тук са сведени до минимум. И да, тук говорим за взаимозависимост. Хората, които пият кафе, изглежда живеят малко по-дълго, но не бихме могли да бъдем сигурни дали точно кафето е виновникът за това. Пиячите на кафе биха могли да имат изобилие от други общи неща помежду си, които да допринасят за здравето и дълголетието им.

Нека за момент се усъмним в ползите от кафето. Да предположим, че тези изследвания показват случаен ефект: пиете кафе, живеете по-дълго. Сега трябва да проучим значимостта на този ефект. В здравните проучвания това става, като се взима под вниамние т. нар. рисков коефициент. Потърпете. По-просто е, отколкото звучи – и решаващо за разбирането на проучвания като това. Изведнъж ще забележите как някои истории за суперхрани и нови здравни прищевки всъщност цитират рисковия коефициент, въпреки че това е стандартният начин за измерване на въздействието върху здравето.

Ако се цитират истински цифри, изведнъж ефектът изглежда доста по-малко впечатляващ.


РЕКЛАМА:

***

Когато сравним пиячите на кафе с тези, които не пият кафе, колко повече хора умират в групата, която не пие кафе? Рисков коефициент под едно означава, че пиячите на кафе е по-малко вероятно да умрат (в интервала от време, през който се провежда проучването). Рисков коефициент над едно означава, че всъщност пиячите на кафе умират по-често. Колкото по-висок от едно е рисковият коефициент, толкова по-значим е ефектът. И, както е по правило в статистиката, можем да изчислим потенциалната грешка в това число. Например, ако сме открили рисков коефициент 0.9, то в този резултат има вероятност за грешка, така че можем единствено да сме сигурни, че резултатът е някъде между 0.8 и 1.0. Този диапазон се нарича интервал на доверителност и означава, че можем да сме 95% сигурни, че истинският рисков коефициент е някъде между 0.8 и 1.0, но просто не можем да кажем колко точно е. Може да е 1.0, а може и да е 0.8. А това на практика означава, че не сме измерили ефект. Ако рисковият коефициент е 1.0, то този резултат всъщност показава, че няма никаква разлика между пиячите на кафе и тези, които не пият кафе.

Рисковият коефициент не се споменава много в историитре за суперхрани по няколко причини. Една от тях е нехайството, но по-важното е, че рисковият коефициент често показва колко малък ефект всъщност има дадената суперхрана върху участниците в изследването. Можем да Ви кажем със сигурност, че кафето намалява риска от смъртност. Това даже е статистически доказано! По-малко впечатляващо ще е да Ви кажем, че рисковият коефициент за мъже е 0.97, а интервалът на доверителност е 0.96-0.98. Технически този интервал е под 1.0, така че технически можем да Ви кажем, че кафето намалява риска от смъртност. Просто може да е само с 2%.

Тази нова информация не е толкова впечатляваща, колкото заглавието Ви е накрало да си помислите.

Въпросното изследване включва много рискови коефициенти като този. Заболяванията на храносмилателния тракт и ракът на черния дроб са изключения, поради което те се включват в заглавията. И да, страхотно е, че кафето има ефект върху тези заболявания. Що се отнася до черния дроб, рисковият коефициент е паднал до 0.56 за най-редовния пияч на кафе с интервал на доверителност между 0.41 и 0.77, а резултатите за заболяванията на храносмилателния тракт са подобни. Но колко хора заболяват от рак на чрния дроб или имат храносмилателни проблеми? Така или иначе това са рядко срещани състояния и определено не са сред най-честите причини смърт, за които повечето от нас трябва да се трвожат. А ако се притеснявате от рака на черния дроб, то по-добре се откажете от алкохолния си навик, вместо да започнете да пиете повече кафе.

И между другото, чаят има почти същия ефект. Така че какъвто и да е изборът ви на сутрешна напитка, ще получите определената полза от нея. Само не забравяйте да не добавяте мляко или захар – така рискът, свързан със затлъстване, лесно ще надхвърли каквито и да е полезни ефекти, с които кофеиновата ви напитка ви дарява.

Превод: Сияна Граданска

Източник: Popular Science


Европейска нощ на учените 2022 г.: