Да хвърлим един поглед към летателните средства през 2025 г.!


http://www.nasa.gov/images/content/509922main1_boeing_avc_226x170.jpgВ края на 2010 г., НАСА възложи поръчка на няколко отбора – General Electric Aviation, Lockheed Martin, Northrop Grumman, Boeing и Масачузетския технологичен институт (MIT) – да създадат дизайнерските си концепции за въздухоплавателните средства, които биха могли да създадат до 2025 година. Тази надпревара ще ни покаже бъдещото развитие на технологиите. НАСА ни дава любопитната възможност да се промъкнем тайно и да хвърлим по едно око на работата на дизайнерите и конструкторите.

Всеки промишлен дизайн е уникален, но всички окончателни проекти трябва да постигнат изискванията на НАСА за по-малко шум, по-чисти отработени газове, по-нисък разход на гориво, по-слабо въздействие върху околната среда, скорост ок. 85% от скоростта на звука, по-големи удобства за пътниците, висока безопасност на полетите, оптимално използване на пистите при излитане и кацане, спадане на закъсненията на полетите. Всяко въздухоплавателно средство трябва да бъде в състояние да направи всички тези неща едновременно. А това изисква сложни компромиси между всички нови съвременни технологии и материали, които ще бъдат инсталирани на тези превозни средства.

Предложените самолети ще трябва да функционират безопасно при по-модернизирана система за управление на движението им във въздуха.

През тази година всеки екип ще проучва, ще тества, ще извършва симулации на иновации и технологии,които биха направили неговия дизайн най-добър.

Как ще изглежда крайният продукт на трите фирми? Много ли ще се отличава от първоначалния дизайн? Ще има ли революционни промени? Какъв ще бъде външният вид на самолетите на бъдещето? Традиционният ли? Или пък – съвсем нов, зает от научната фантастика?
Идеите на отделните екипи включват: по-овални форми, по-гладки повърхности, по-леки материали, нанотехнологични сплави, нови технологии на двигателите, удължени криле, турбо-електрическа система.


РЕКЛАМА:

***

Превел: Неделин Бояджиев
Източник:
http://www.nasa.gov/


Европейска нощ на учените 2022 г.: