Как да говорим с ръцете си

Как да говорим с ръцете си

Как да говорим с ръцете си

Как да говорим с ръцете си


Направи дарение на училище!***

 

Жестовете изпълняват много роли в комуникацията, ученето и разбирането както за тези, които ги гледат, така и за тези, които ги правят. Те са особено ефективни, когато имат прилика с мисълта, която представляват и това е основно тяхно предимство пред думите. Гледането на жестове, представящи действия, подобрява разбирането на динамиката на една сложна система, каквато е речта, посредством жестикулации и визуални обяснения. Жестовете могат да картографират много значения по-пряко от езика, представяйки много понятия конгруентно. Проектирането и използването на жестове, съответстващи на значението, може да увеличи разбирането и наученото.

Жестовете често се правят спонтанно, за да изразят както структурата, така и действието. Комуникативните жестове, които предават действия могат да са единични действия върху видими обекти, като повдигане на нещо, броене или въртене на въображаем обект. За да предадат структура, действие или други концепции, жестовете трябва да бъдат специално изиграни, за да представят конкретното съдържание. Ефективните жестове трябва да съответстват на значенията, които изразяват. Например последователност от посочващи жестове в пространството могат да картографират относителните пространствени местоположения на обекти в дадена среда, подобно на схематична карта. Жестът за въртене е по-пряко и конгруентно представяне на въртеливо движение от самата дума „въртене“. Жестовете сами по себе си са действия и могат да бъдат триизмерни, така че имат свойството да представят сложни начини на действие по-директно отколкото думите, а в много случаи по-директно и от някои прости диаграми или анимации. Както думата „въртене“, така и кръговото движение на пръста предават значението на въртеливо движение, но само жеста го наподобява и той може да бъде разбран по-лесно от думата, която е произволно съпоставяне на значение със звук, изискващо познаване на езика.

Жестът трябва да има специална роля в представянето на действие за обяснения и разбиране. Жестовете се използват спонтанно за предаване на действие и могат както да представят, така и да наподобяват действия. Изследванията в областта на неврологията показват определени връзки между мисъл, действие и жест. Доказано е, че наблюдаването на действия, извършвани от други, особено добре познати действия, активира участъци от мозъка, участващи в планирането или извършването на действия, феномен, известен като моторен резонанс. Общото мнение е, че този вид механично огледално отразяване служи за разбиране на действията. Виждането на такива жестове трябва да предизвика моторен резонанс, добавяйки слой от смисъл и разбиране на действието.
Всичко това предполага, че жестовете, показващи последователност от действия, могат да задълбочат разбирането на действията на динамична система. 


Разбери повече за БГ Наука:

***

 

Научни факти за жестовете с ръце

Според проучванията жестовете увеличават стойността на нашето изговорено послание с около 60%. Най-добрите, най-харизматичните оратори и влиятелни лица знаят колко е важно по време на реч да се използват жестове с ръце. Лидерите обикновено използват специфични модели на такива жестове.

Не сте сигурни какво да правите с ръцете си? Не сте сами. Понякога може да е неудобно да говорите с ръцете си по естествен начин. Целта е да се научите на целенасочени жестове с ръце, които можете да използвате естествено.

Вие сте родени за да говорите с ръцете си. Изследователите са открили, че бебетата, които използват повече жестове с ръце на 18-месечна възраст, имат по-големи езикови способности по-късно в живота. Жестовете с ръце говорят за голяма интелигентност и карат хората да ви слушат. Спенсър Кели, доцент по психология университета Колгейт, установи, че жестовете карат хората да обръщат внимание на акустиката на речта. Кели твърди, че жестовете не са просто добавки към езика – те всъщност може да са основна част от него. Ние дори не можем да ги предотвратим, жестовете с ръце идват естествено за нас докато говорим. Спенсър откри още, че дори слепите хора използват жестове с ръце, когато говорят с други слепи хора.

Жестовете също така ви помагат да получите достъп до спомени. Използването на жестове с ръце, докато говорите, не само помага на другите да запомнят какво казвате, но също така ви помага да говорите по-бързо и ефективно.
Невербалните обяснения ви помагат да разберете повече. Неотдавнашно проучване установи, че принуждаването на децата да жестикулират, докато обясняват как да решават математически задачи, всъщност им помага да научат нови стратегии за решаване на проблеми.

 

Полезни съвети за ефективно жестикулиране

Използвайте отговорно жестовете на ръцете си и в определени пространствени граници.
Подходящото пространство за размахване с ръцете е от горната част на гърдите до долната част на талията. Ако излезете извън тези очертания, това се разглежда като разсейващо и извън контрол. 

Направете жестовете си целенасочени. Точно както се прицелвате в мишена или правите презентация, направете същото с жестове.
Трябва да знаете какво точно искате да кажете. Ако ви предстои голяма реч, подгответе думите си предварително; в противен случай вашите жестове могат да се опитат да прекомпенсират. 

Според Елена Николадис, изследовател от университета в Алберта, която изучава жестовете на ръцете, хората, които имат проблеми с намирането на правилните думи, са по-склонни да говорят с ръцете си.
Колкото по-гладко, толкова по-добре. Хората обичат плавните жестове с ръце. Резки и роботизирани подготвени движения разсейват. Упражнявайте се да говорите с ръцете си, докато се почувства и започне да изглежда естествено.

Снимайте себе си как говорите с някого по телефона например. Може да се изненадате какви жестове използвате и колко много са те по време на разговора. След това заснемайте речите си и после накарайте приятел да ви даде обратна връзка за вашите жестове.
Бъдете внимателни в междукултурен план. Не всички жестове с ръце са създадени универсални, в различните култури един и същи жест може да се приеме по различен начин.

 

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новият Брой 157 на списанието.


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.