CNBC: Apple разработва устройство за безконтактно определяне на нивата на кръвната захар

Съвременно устройство за определяне на кръвната захар.
Съвременно устройство за определяне на кръвната захар.

Американската корпорация Apple наела група от специалисти, които в условията на строга секретност се занимават с разработването на устройство, което може да доведе до нови значителни резултати в лечението на диабет. Това съобщи телевизия CNBC през април.

По данни на този източник, става дума за създаване на специални сензори, които могат без контакт с тялото да определят нивата на кръвната захар. Както съобщава телевизионният канал, една малка група от биомедицински инженери, работи над проект в секретна лаборатория в Пало Алто (Калифорния).

Идеята за създаване на сензори за безконтактно измерване на кръвната захар в кръвта се споделя от бившия ръководител на Apple Стив Джобс, починал през 2011 годна. Според CNBC, корпорацията полага големи усилия за разработване на такова устройство и това отнема не по-малко от пет години. Според плановете на бившия шеф на Apple, то трябвало да изглежда като портативен преносим сензор, който е винаги с пациента, аналогично на смарт часовниците Apple Watch. Последните бяха пуснати в продажба през 2015 г. след смъртта на Стив Джобс.

Достоверен източник заявява пред телевизионния канал, че преди една година, около 30 души са работили в секретна обстановка. Сега вероятно броят на тези специалисти е много по-голям, тъй като Apple наскоро наема десетки специалисти в областта на биомедицината.

Друг източник съобщава, че оптичните датчици, върху които работи компанията, ще могат да определят нивото на глюкоза само с просветване по кожата. CNBC предполага, че корпорацията може да комбинира новото устройство с Apple Watch, което ще направи тази разработка една от най-търсените на пазара.


РЕКЛАМА:

***

Както съобщава телевизионният канал, ако Apple успее да създаде това ново устройство, това ще допринесе за облекчаване на живота на милиони хора, страдащи от диабет, и ще послужи като стимул за нови изследвания и разработване на нови методи на лечение, а също може да доведе до разширяване на пазара за производство и продажба на безконтактни сензори за измерван на кръвната захар.

Превод: Женя Иванова

Източник: CNBC


Европейска нощ на учените 2022 г.: