#ClimateStrike

Автор: Петя Парашкевова

Опазването на околната среда за бъдещите поколения е едно от най-големите предизвикателства на нашето време. Броят на застрашените растителни и животински видове се увеличава, емисиите от промишлеността влошават качеството на въздуха, който дишаме, а количеството пластмаса, което замърсява нашите морета, продължава да нараства. Настоящият текст е посветен на движението „Ученически протест срещу климатичните промени“. Организирано е през ноември 2015 г., когато групи ученици по целия свят пропускат училище по време на първата конференция за годината на ООН в Париж за изменението на климата.

През август 2018 г. шведската екоактивистка Грета Тунберг реши да не посещава училище до 9 септември, когато бяха общите избори в Швеция. Тя се вдъхновила от тийнейджърите активисти от гимназия „Маржори Стоунман Дъглас“ в Паркланд, Флорида, които организираха „Поход за нашия живот“ (March for our lives). Младото момиче протестира като стои пред шведския парламент (Риксдаг) и държи постер с надпис „училищна стачка за климатичните промени“. Сред нейните искания е шведското правителство да намали въглеродните емисии съгласно Парижкото споразумение. На 7 септември, точно преди общите избори, тя обяви, че ще продължи да прави стачки всеки петък, докато Швеция се приведе в съответствие с Парижкото споразумение. Тя измисли лозунга „FridaysForFuture“, който придоби световно внимание и вдъхнови ученици от цял свят да участват в стачките.

Едва ли Грета си е мечтала малкият ѝ самотен протест да прерасне в глобално движение. Стачките започват да се организират по целия свят, вдъхновени от Тунберг, започвайки през ноември 2018 година. Движението започва да се разраства в Австрия, Австралия, Белгия, Канада, Финландия, Обединеното кралство, Съединените щати, Япония и др.

Масови протести се състояха на 17 и 18 януари 2019 г., когато най-малко 45 000 ученици протестираха само в Швейцария и Германия срещу неефективните политики за глобалното затопляне. В няколко страни, включително Германия и Обединеното кралство, учениците поискаха промяна на законите, за да се намали възрастта за гласуване до 16 години, така че те да могат да повлияят на обществените избори в полза на младите хора. До февруари 2019 г. над 155 местни групи бяха преброени от движението. В Обединеното кралство 224 учени подписаха отворено писмо, с което дадоха пълна подкрепа на учениците, участващи в училищните стачки за действия в областта на климата. На 21 февруари 2019 г. председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви намерението си да похарчи стотици милиарди евро за смекчаване на изменението на климата, което възлиза на една четвърт от бюджета на ЕС.


РЕКЛАМА:

***

На 15 март 2019 г. училищните стачки, призоваващи възрастните да поемат отговорност и да спрат изменението на климата, започнаха да се провеждат в над 2000 града по света.

На 1 март 2019 г. 150 ученици, включително Тунберг, издадоха отворено писмо в The Guardian, в което пише:

„Ние, младите, сме дълбоко загрижени за нашето бъдеще. […] Ние сме безмълвното бъдеще на човечеството. Вече няма да приемем тази несправедливост. […] Най-накрая трябва да разгледаме кризата в климата като криза. Това е най-голямата заплаха в човешката история и ние няма да приемем бездействието на вземащите решения в света, което заплашва цялата ни цивилизация. […] Климатичните промени вече се случват. Хората умират и ще умрат заради това, но ние можем и ще спрем тази лудост. […] Обединени, ние ще се издигнем, докато видим справедливост. Ние настояваме отговорните лица в света да поемат отговорност и да разрешат кризата. Вие сте ни провалили в миналото. Ако продължите да ни отказвате в бъдеще, ние, младите хора, ще направим промяната сами. Младежите на този свят започнахме своето движение и повече няма да си дадем почивка.“ [1]

В Шотландия градските съвети на Глазгоу, Единбург, Хайланд и Файф разрешиха на децата да присъстват на стачките. Приблизително повече от един милион души в около 130 страни демонстрираха в рамките на 2200 събития по целия свят.

Втората вълна от глобални стачки за климата започна с действия в Нова Зеландия и Австралия на 24 май 2019 г. Грета заяви, че стачката е станала на втория ден от четиридневните избори за Европейски парламент през 2019 г., за да го засегне. Проучванията, проведени по това време, показват, че изменението на климата е важен въпрос за избирателите – най-важният въпрос за избирателите от Германия.

Голяма част от учените приемат, че парниковият ефект, който затопля Земята, се дължи в голяма степен на излъчването на огромни количества въглероден диоксид и някои други газове от човешката дейност. В историческото минало парниковият ефект, задвижван от вулканични и микробни емисии на въглероден диоксид, възпрепятства Земята да бъде постоянно обвита в лед, но след като човечеството достига индустриален разцвет, атмосферният въглероден диоксид се увеличава и причинява глобално затопляне и изменение на климата.

16-годишната Грета Тунберг е номинирана за Нобелова награда за мир от трима норвежки политици. Ако спечели, тя ще бъде най-младият човек печелил Нобелова награда.

В България също се проведе такъв протест. В София пред Столичната община български деца и ученици се включиха в международната ученическа стачка.

Всеки трябва да се замисли за това какво причиняваме на планетата, която ни дава живот. Ясно е, че никой няма да си купи бамбукова четка за зъби, защото е биоразградима и да захвърли пластмасовата такава. Ясно е, че малко хора биха спрели кранчето, докато си мият зъбите, само защото ще спестят 6 литра вода за 1 минута или да намалят престоя си под душа. Но всички можем да опитаме възможно най-много да пазим нашата планета, като например да се опитваме по-малко да замърсяваме улиците и парковете. Да се научим да използваме една найлонова торбичка многократно, а не да ги захвърляме след всяка покупка.

Нека обичаме и пазим планетата си, докато все още имаме тази възможност.

 

Ключови думи: Грета Тунберг, глобално затопляне, протест, климатични промени, ученици, студенти, деца, Земя.

Източници:

schoolstrike4climate.com

balkaninsight.com

theguardian.com

[1] The Guardian


Европейска нощ на учените 2022 г.: