Цинково-въздушните батерии: по-евтина и по-безопасна алтернатива на литиево-йонните

Цинково-въздушните батерии: по-евтина и по-безопасна алтернатива на литиево-йонните

Цинково-въздушните батерии: по-евтина и по-безопасна алтернатива на литиево-йонните

Цинково-въздушните батерии: по-евтина и по-безопасна алтернатива на литиево-йонните


Направи дарение на училище!***

 

Цинково-въздушните батерии се очертават като по-добра алтернатива на литиевите, според скорошно проучване на университета Edith Cowan (ECU) за напредъка на устойчиви батерийни системи.

Д-р Мухаммад Ризван Азхар от ECU ръководи проекта, който откри, че литиево-йонните батерии, въпреки че са популярен избор за електрически превозни средства по света, са изправени пред ограничения, свързани с разходите, ограничените ресурси и опасенията за безопасността.

„Акумулаторните цинково-въздушни батерии (ZAB) стават все по-привлекателни поради тяхната ниска цена, екологичност, висока теоретична енергийна плътност и присъща безопасност“, обяснява д-р Мухамад Ризван Азхар.


Разбери повече за БГ Наука:

***

„С появата на следващото поколение превозни средства за дълги разстояния и електрически самолети на пазара, има нарастваща нужда от по-безопасни, по-рентабилни и високоефективни батерийни системи, които могат да надминат възможностите на литиево-йонните батерии.“  Това мнение изразява ръководителят на проекта.

 

Какво представляват цинково-въздушните батерии?

Цинково-въздушната батерия се състои от цинков отрицателен електрод и въздушен положителен електрод.
Основният недостатък при тях е ограничената изходна мощност, поради лошото представяне на въздушните електроди и краткия живот – досега.
Пробивът на ECU позволи на инженерите да използват комбинация от нови материали, като въглерод, по-евтини минерали на основата на желязо и кобалт, за да проектират наново цинково-въздушните батерии.

„Новият дизайн беше толкова ефективен, че потисна вътрешното съпротивление на батериите и напрежението им беше близко до теоретичното напрежение, което доведе до висока пикова плътност на мощността и ултра дълга стабилност“, казва д-р Азхар.

„В допълнение към революцията в индустрията за съхранение на енергия, този пробив допринася значително за изграждането на устойчиво общество, намалявайки зависимостта ни от изкопаемите горива и смекчавайки въздействието върху околната среда“, споделя д-р Азхар и допълва, че „чрез използването на природни ресурси, като цинк от Австралия и въздух, това допълнително повишава рентабилността и жизнеспособността на тези иновативни цинково-въздушни батерии за бъдещето.“

 

Надеждна и приложима алтернатива

Според д-р Азхар, докато възобновяемите ресурси като слънчева, вятърна и водна енергия играят критична роля в бъдещето на зелената енергия, те не са напълно надеждни решения, тъй като са периодични източници на енергия.

„Поради изобилието от цинк, наличен в страни като Австралия, и повсеместното присъствие на въздуха, това се превръща в изключително жизнеспособно и надеждно решение за съхранение на енергия“, категоричен е експертът.

Редизайнът на цинково-въздушните батерии на ECU доближава Австралия до постигането на целите на ООН за устойчиво развитие, определени от Парижкото споразумение, което беше създадено в края на 2015 г., за да подчертае необходимостта от устойчиви енергийни ресурси за ограничаване на изменението на климата.

 

Емил Кръстев

Оригинален източник: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/08/230821114338.htm 

Допълнителен източник: https://www.innovationnewsnetwork.com/zinc-air-batteries-emerge-as-a-cheaper-and-safer-alternative-to-lithium-ion/36448/ 


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.