Четири медала за България на петата европейска олимпиада по математика за момичета


Реклама:

Безплатен курс „Комуникация на науката“***

EGMO 2016_1.jpg
Ежегодната европейска олимпиада по математика за момичета се проведе от 10 до 16 април в Бущени, Румъния. В надпреварата взеха участие 142 момичета от 39 страни – 31 от които европейски и няколко гости.
Българският отбор постигна поредния си голям успех – страната ни се нарежда на трето отборно място в класирането с 99 точки, непосредствено след Русия и САЩ – съответно със 122 и 111 точки, което означава, че сме на първо място в Европейския съюз. След България в списъка e Турция с 92 точки.

На трето място от абсолютно всички участници е златната ни медалистка Виолета Найденова, Мария Делякова е носител на сребро, а Деница Маркова и Симона Кукова се разминаха с по една точка съответно от златен и от сребърен медал.

Така талантливите ни момичета се завръщат с четири отличия:
1. Виолета Найденова, СМГ – 38 точки, 3то място – златен медал
2. Деница Маркова, СМГ – 26 точки, 17то място – сребърен медал
3. Мария Делякова, СМГ – 19 точки, 30то място – сребърен медал
4. Симона Кукова, МГ Варна – 16 точки, 47мо място – бронзов медал

Виолета Найденова и Деница Маркова бяха в състава на отбора и през 2015 г., когато спечелиха сребърни медали.
Ръководители на отбора са доц. дмн Емил Колев от ИМИ-БАН и Линка Минчева от СМГ.

Европейската олимпиада по математика за момичета се провежда за първи път през 2012 г. Оттогава насам българският отбор се представя отлично – завоювали сме общо 3 златни, 12 сребърни и 3 бронзови медала.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Всички състезателки от българския олимпийски отбор по математика се завърнаха с медали от Европейската олимпиада в Румъния. Нашите момичета се отличиха с един златен, два сребърни и един бронзов медал.

Реклама:

сп. "Българска Наука", брой 168 (Този брой е безплатен)***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.