Търсене
Close this search box.

Червен водород: Новата надежда за чиста енергия


🔋 Червен водород: Новата надежда за чиста енергия? 🌍

Разноцветният свят на водорода

🌱 В света на водорода има множество цветове: жълт, син, зелен и сив, които описват начина на производство на този енергиен източник. Жълтият водород се произвежда чрез електролиза на вода с електричество от ядрена енергия, зеленият – от възобновяеми източници като вятър и слънце, синият и сивият – от изкопаеми горива.
Сега обаче, се появява нов цвят – червен водород. Япония разработва високотемпературен ядрен реактор, способен да произвежда чиста, нисковъглеродна енергия, наречена червен водород. Това е крачка към въглеродната неутралност. Франция също се насочва към тези нови по-малки реактори.

Какво е червен водород?

🏭 Червеният водород се произвежда чрез термохимична реакция между вода, йод и сяра при високи температури около 900°C, използвайки топлинната енергия от ядрен реактор. Този процес се различава от традиционните методи, които използват електролиза и имат по-ниска ефективност. Високотемпературните реактори могат да постигнат по-добра ефективност и да произвеждат водород на по-ниска цена.

Проекти в Япония и Франция

Япония работи по проект за високотемпературен реактор, наречен HTTR (High-Temperature Engineering Test Reactor), който беше рестартиран през 2021 г. след спирането му след Фукушима през 2011 г. Резултатите от този проект са толкова обнадеждаващи, че Японската агенция за атомна енергия и Mitsubishi Heavy Industries строят HTGR (High-Temperature Gas-Cooled Reactor), който ще позволи производството на червен водород в големи количества и на по-ниска цена от зеления водород. 🇯🇵

Франция също се насочва към новото поколение малки модулни реактори (SMR), които ще могат потенциално да произвеждат червен водород. Тези реактори са с по-малък размер и мощност, но предлагат значителни предимства, включително по-висока ефективност и по-ниски разходи за производство на водород. 🇫🇷

Предизвикателства и бъдеще

🛠️ Въпреки обещаващите резултати, все още има много технически предизвикателства пред производството на червен водород. Настоящите ядрени реактори не могат да достигнат необходимите високи температури, затова новите реактори трябва да бъдат специално проектирани и изградени. Освен това, тръбопроводите и охладителните системи трябва да бъдат устойчиви на много високи температури и агресивни условия.

Предимства на малките реактори

🚉 Малките реактори са особено подходящи за изолирани територии като Япония или някои френски територии като Корсика и в Полинезия. Те могат да осигурят децентрализирана енергия и да заменят термичните електроцентрали с децентрализирани ядрени инсталации, които произвеждат чиста енергия. Освен това, те могат да захранват обществени транспортни мрежи с водород, което би допринесло за намаляване на въглеродните емисии в тези райони.

В заключение

💡 Червеният водород представлява значителен напредък в усилията за декарбонизация и може да играе ключова роля в бъдещето на енергийните системи. Новите високотемпературни реактори предлагат потенциал за ефективно и икономично производство на водород, което може да помогне за прехода към по-чиста и устойчива енергийна система. Въпреки че има много предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени, напредъкът в тази област е обнадеждаващ и може да промени начина, по който мислим за енергията и устойчивостта. 🌍

 

📌Ако искате да се качите на водороден автобус то на 17-ти юни (между 12 и 15 часа) в София ще имате тази възможност.
Автобусът на Toyota Caetano работи с електромотор, задвижван изцяло от водород.
Виж столицата през прозорците на водородния автобус (начална и крайна точка – площад Батенберг). Ако го изпуснеш, от 18ти до 20ти юни между 12 и 22 часа, Toyota Caetano ще се движи по маршрута на тролейбусна линия №9.

Моля, не пропускайте това (1 минута четене)

БГ Наука моли за вашата подкрепа. Ние сме организация с нестопанска цел и се борим за каузата да направим науката по-близка до хората, като създаваме статии, видеа, аудио материали и други видове полезно и лесно разбираемо съдържание, безплатно в интернет.

Нямаме реклами в сайта и може да се чете приятно и лесно. Това пространство е ваше. 

Не бъдете от тези 99%, които подминават това съобщение. Бъдете от хората, които искат промяна.

Направете услуга на себе си и подкрепете БГ Наука, като се абонирате за 9 лв. на месец за сп. „Българска наука“

Ако можете да си позволите по-голяма сума може да направите Еднократен/Вечен абонамент за БГ Наука или да направите дарение към “Сдружение Форум наука” за повече безплатно полезно научно съдържание на български език. Повече тук >>

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.