Черните хроники на Витанов. Хроника №2: В дълбините на позора

image_5395526_126Никак не ми се иска да пиша точно тази черна хроника. Ама никак не ми се иска. Имам си ред други прекрасни занимания. Бях решил да започна писането на черните хроники след 15-на години, за да мога хубаво да ви разкажа за един период от половин век от развитието на българската наука и общество, който поне по отношение на развитието на българската наука ще остане в историята като “черните години на разрухата”. Обаче “великите дела” в българската наука и образование се редят едно след друго и то толкова бързо, че си струва да бъдат увековечени на момента.

Бодряшките изявления, идващи от ресорното министерство, а също и от министерството на финансите – как всичко си е наред, как нещата цъфтят и вържат и а-ха, а-ха, ще почнат да валят плодовете на “правилната” научна политика под формата на тонове открития и десетки Нобелови награди рязко контрастират със започналата вече катастрофа в българската наука. Даже сметната палата на “началниците” от Брюксел констатира, че България не се възползва ефективно от милиардите евро за наука в ЕС и успява да усвои от тях нищожни суми. Липсата на капацитет в две министерства и лошата координация имат сериозен принос за представяне на българските фирми и учени, се разбира от одита на тая сметна палата. Няма дейност, в която изводът да не е съкрушителен, с изключение на стратегическите документи – това излиза от горния доклад.

Но нека да ви кажа нещо весело като човек, който е доста навътре в нещата – сметната палата на “началниците” бърка. Точно от “стратегическите” документи започват проблемите на българската наука, защото тези документи са страшно негодни (на други места използвам и думата некадърни, но хайде тук няма да я споменавам). Капацитетът за управление, пише сметната палата бил под всякаква критика и в министерството на образованието и науката и в министерството на икономиката. Е, забравили да добавят един много сериозен виновник за катастрофата в българската наука – финансовото министерство.  Та, с по-нежни фрази, сметната палата казва това, от повтарянето на което вече започнаха зъбите да ми падат – научната политика на държавата е некадърна (на други места употребявам думата тъпа, но хайде тук няма да я споменавам). Та, констатациите на сметната палата са повод (за хиляден път) да ви разкажа, защо политиката е такава и какво точно е тъпото в нея.

Някой ми се сърдят, че съм много лош, като говоря такива неща за “научната” “политика” на държавата (замислих се да не сложа ли и държавата в скоби, но хайде да се въздържа засега). Но гледайте сега – пред очите на всички ви от години предупреждавам, писмено и устно,  че научната политика е изключително лоша и ще доведе до катастрофа в българската наука. В лицата на министри и заместник-министри съм казвал, че стратегията за развитието на науката в държавата е негодна – и съм си носил последствията за това (те чиновниците, може и да са некадърни, но да удрят могат и на това ще бъде посветена специална черна хроника, която има предварителното име “парадът на двуличниците”)…

Прочетете цялата статия безплатно тук.


РЕКЛАМА:

***

Изтеглете новия 91. брой на сп. Българска Наука тук.


Европейска нощ на учените 2022 г.: