Бях достигнал върха, но с ЕМВА постигнах интелектуално пробуждане

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Д-р Славейко Джамбазов притежава международна експертиза като консултант за здравни политики, управление на мрежи от лечебни заведения, фармацевтично производство, стратегическо планиране и маркетинг. Доктор на науките в областта на оценката на здравните технологии, има МВА от Американския университет в България и магистратури по медицина и обществено здраве, завършен курс при проф. Портър и проф. Каплан в Harvard Business School за измерване на ползите в здравеопазването. Консултира в областта на оценката на здравните технологии, фармакоикономика, данни от реалния живот, измерване на значими за пациентите резултати.

Д-р Джамбазов е ангажиран като консултант, член на борд, съветник или инвеститор в множество компании. Преподава здравен мениджмънт и оценка на здравни технологии, съавтор в книги за оценка на здравни технологии и клинични проучвания. От 2017 г.. развива активна консултантска дейност в областта на развитие на здравеопазните и осигурителни системи в няколко Африкански държави.

Американският университет в България е един от участниците в новото издание на едно от най-престижните изложения за MBA обучение – Access MBA OnetoOne. Есенното издание на изложението включва общо 49 събития в 40 държави. В София изложението ще се състои на 24 ноември 2018 г. в хотел Интерконтинентал (бивш Радисън). Кандидатите за МВА обучение участват безплатно като се регистрират предварително тук.

Кои са факторите, които привличат вече успешни мениджъри да продължат образованието си в МBА програми?


РЕКЛАМА:

***

Колкото и успешна да е една кариера, идва момент, в който зацикляш и започваш да търсиш причините. Разумните хора ги търсят в себе си и започва самоусъвършенстването. В днешни дни виждам какви ли не прояви на това – медитация, вегетарианство, модни изяви, модерни книги, но моето мнение е, че бизнес образованието помага най-много. Когато ми се случи на мен, почти бях убеден, че съм толкова “велик” мениджър, с толкова много опит, че няма какво да науча, освен финансите, разбира се, тъй като преди това бях учил медицина. МВА програмата ме изненада изключително много и ме научи, че бизнесът е наука.

На каква фаза от кариерното си развитие решихте да придобиете степен МBА?

Вече бях изпълнителен директор, при това на няколко бурно развиващи се компании, с множество локации и над 500 служителя.

 

Какви бяха вашите причини да искате да придобиете степен МBА?

Не съм искал точно МВА, даже нямах представа какво е. Имах нужда да науча финанси, някои тънкости на управленското счетоводство, управление на хора и се оказа, че имало програма, която може да ми предостави точно това – МВА. Казах си “Чудесно!” и се записах.

Кое от процеса на кандидатстване Ви създаде най големи трудности?

Аз си мислех, че се записвам – та как няма да ме приемат?!? А то се оказа цял процес, който аз се опитах да бойкотирам до последния момент – неуспешно! Ходих на курсове за GMAT с 18-годишни младежи, които кандидатстваха за първия си университет. За първия час от курса изпратих една от асистентките си, тъй като имах неотложна среща и след като видях записките й (ми), разбрах, че няма да е толкова просто.

Защо се спряхте на точно тази програма?

Подходих рационално, познавах никого, никой не ми я беше препоръчал. Разбира се направих пълно сравнение на всички програми, които отнемаха не повече от 2,5 – 3 часа за транспорт в едната посока. ЕМВА в Американския университет победи убедително по точки – преподаватели, местоположение, времетраене, заетост през уикенда, цена, включено в нея учебно бизнес пътуване в Западна Европа.

Кои бяха основните акценти на обучението?

Акцентите много зависят от влиянието на преподавателите, както и от студентите в кохортата. Създадохме трайни връзки с много от преподавателите и колегите. За мен най-важни бяха някои от икономическите предмети, управлението на хора и организационното поведение. Научих много и научих откъде мога да науча още.

Имаше ли моменти по време на обучението, които ви изкараха извън зоната ви на комфорт?

Цялото обучение ме изстреля далеч извън зоната ми на комфорт, в която се върнах около 6-7 години след като завърших. Периодът на обучението ми съвпадна с една година, в която спах над 140 дни в хотели, ежедневни пътувания, компаниите, които управлявах бележеха огромни ръстове и имаха нужда от мен, почти ежедневна работа в екипи с колегите от ЕМВА кохортата, домашни работи и сватба! Все още си ценя ужасно много уикендите и са свещени за мен!

Имаше ли нещо, за което не бяхте подготвен, нещо което ви изненада?

Не бях подготвен за натоварването – нямах представа, че обучението ще изискващо напълно моето присъствие и ангажимент. Наистина много наивно подцених сериозността на програмата. Но най-приятната изненада дойде от това, че се научих да диагностицирам проблемите в бизнеса и да търся и намирам решения. Бизнесът е наука, има множество грамотни източници на информация и световна мисъл, които са достъпни.

По какъв начин МBА обучението даде тласък на кариерата ви?

Не се отрази на кариерата ми, тъй като вече бях постигнал върховете в България, но даде страхотен тласък на развитието ми. Напуснах след 1 година и основах множество мои компании, в съдружие с различни прекрасни хора, с които в момента променяме много модели и заварени практики. Най-важното – разбрах, че най-важното е семейството ми и как да  прекарвам всеки ден от живота си. Отново: уикендите са безценни! Наслаждавам се на това, което работя, както и на живота.

Обучението оправда ли очакванията ви?

В никакъв случай не ги оправда, защото очаквах, че няма да правя нищо. Но като придобит мироглед и начин на мислене ме изненада. Мога да го определя като  – waking up your brains – интелектуално пробуждане.

Какво бихте посъветвали професионалистите, които планират да учат в МBА програма?

Да прегледат добре съдържанието на програмата, да решат кое им е най-важно и да извлекат максимума от преподавателите си. Мисля, че ще е по-сложно на онези, които не са управлявали хора, нека не бързат с амбицията. Важен практичен съвет – предметите са по 4-5 на семестър и е добре групите студенти да са едни и същи за всички предмети, в противен случай човек се разкъсва от срещи, телеконференции и не може да си спомни за какво точно отговаря. А животът извън програмата не спира…