Българските олипийски отбори по природни науки с общо 68 медала за 2015

2016_fifth_annual_oly.JPG

През 2015 г. участниците от националните олимпийски отбори на България по природни науки – младежи на възраст 14-19 години – завоюваха за страната ни 68 медала и 6 почетни грамоти в най-престижните международни състезания по природни науки. Зад достигането на тези успехи стоят изключителният талант, отдаденост и дисциплина на 69-те състезатели и целогодишният труд на техните учители – над 80 преподаватели и учени, ангажирани със селекцията и подготовката на националните ни отбори по астрономия, биология, информатика, математика, математическа лингвистика, физика и химия.

Петата годишна олимпийска среща е централно събитие в календара на Сдружението на ръководители на олимпийските отбори по природни науки – СРООПН, и традиционно се провежда под патронажа и с присъствието на президента на Република България Росен Плевнелиев. Срещата е тържествен повод, който отбелязва постиженията на българските олимпийски отбори по природни науки през изминалата година. За 2015 г. те се измерват с изключително успешното участие в петнадесет от най-престижните международни състезания по природни науки. Българските състезатели завоюваха за страната ни 68 медала и 6 почетни грамоти, като Стефан Иванов от ПМГ „Акад. Н. Обрешков“, Бургас (8 кл.) стана абсолютен първенец сред всички състезатели на Международната олимпиада по астрономия, а Христо Венев от СМГ (11 кл.) зае абсолютно първо място на Балканската олимпиада по информатика.

През 2015 г. България бе домакин на две престижни международни състезания – Балканска олимпиада по информатика, която се проведе в Русе между 28 юни и 3 юли, и Международната олимпиада по лингвистика, която се проведе в Благоевград от 20 до 24 юли. Двете домакинства привлякоха спонсори като Google и Dropbox. През 2016 г. страната ни ще бъде домакин на Международната олимпиада по астрономия, която ще се проведе в края на септември в Пловдив.

По време на церемонията за Петата годишна олимпийска среща Президентът Росен Плевнелиев поздрави българските състезатели и отбеляза: “Високо ценим всяко едно отличие, което вие печелите за себе си, но и за България – и всяка година ставате по-добри от най-добрите. България има своето ново поколение – талантливо, което расте, твори и успява. И когато вие сте бъдещите лидери на страната, аз съм толкова спокоен, когато мога да покажа на нацията вашите успехи!”

Джордж Зарубин, президент на Фондация “Америка за България”, която от години подкрепя дейността на отборите, не пропусна да благодари и да отбележи тези успехи като повод за национална гордост за всички българи.


РЕКЛАМА:

***

Председателят на СРООПН Алексей Христов представи новосформирания Съвет за развитие, който ще има консултативна функция към Сдружението, и обяви планираните инициативи на организацията за 2016 г. – създаване на Младежка Европейска олимпиада по информатика, Втора национална олимпийска конференция по природни науки, Олимпийски седмици на науките.

Второто събитие в календара на Сдружението за 2016 г. ще бъде благотворителен концерт в подкрепа на националния отбор по астрономия и астрофизика. Събитието ще се проведе на 15 януари от 19:00 часа в зала номер 3 на НДК. 


Европейска нощ на учените 2022 г.: