Битката при Сливница през 1885 г. – грандиозна победа и бойно кръщение на армията ни

 

Мнозина знаят, че битката при Сливница през далечната 1885 г. е една от най-грандиозните победи на българската армия, но освен това е и бойното кръщение на армията ни. По онова време страната ни е била свободна от едва 7 години и войската ни успява да постигне блестяща победа над страна като Сърбия, която има половинвековна военна история.

С тази победа българите успяват да защитят по категоричен начин Съединението и показват на Европа, че на политическата карта се е върнала една държава, готова на всичко да постигне националното си обединение. Въодушевлението и готовността на младата българска армия да защити границите на родината успяват да компенсират факта, че в нея липсват генерали и доказват, че в някои случаи моралът, честта, смелостта и чувството за справедливост са далеч по-важни от чисто техническите аспекти на войната. Точно затова тази битка оживява в първия филм от поредицата „Българско военно чудо“.

Всичко започва на 6 септември 1885 г. със Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Някои по-малки балкански държави като Сърбия и Гърция обаче приемат съединена и по-голяма България като заплаха. Така още на 9 септември започва сръбската мобилизация. Белград преценява, че е по-безопасно да търси териториални компенсации от българското княжество, отколкото от Османската империя.

Близо месец по-късно българското държавно и военно ръководство започва да осъзнава, че военната опасност е възможна не само от юг, а и от съседите на запад. Успяват да предвидят, че сърбите ще се насочат към българската столица при евентуална. Затова и височините на запад от Сливница са избрани за решителното сражение. Това е последната удобна позиция за отбрана на София. Укрепяването на позицията започва на 10 октомври.


РЕКЛАМА:

***

Осъзнавайки, че Великите сили не могат да принудят България да се откаже от Съединението, на 2 ноември крал Милан обявява война на България, основавайки се на измислен пограничен инцидент. С това внася най-драматичния момент в историята на Съединението. Цялата хронология на събитията и всички любопитни факти може да видите във видеото „Битката при Сливница“:

Късометражният филм е част от документалната поредица на сдружение „Българска история“ и ЗАД „Армеец“. Тя се състои от 10 видеа, които разказват за ключови битки за развитието на страната ни. Всяка седмица „Българска история“ публикува по два филма в социалните си канали – във вторник и в петък. В края на ноември пък авторите на поредицата започнаха обиколка из училищата в страната с документалните филми, където провеждат открити уроци. Целта на обиколката, а и на целия образователен проект, е да се даде възможност учителите да използват филмите от поредицата „Българско военно чудо“ по време на часовете си по история или за други образователни цели.


Европейска нощ на учените 2022 г.: