Битката за Иво Джима: Пирова победа за съюзниците


Сп. Българска Наука, брой 161:

***

Американски военни машини върху черните пясъци на вулканичния остров Иво Джима. Те са унищожени от японски минохвъргачки и артилерийски огън през март 1945 г.

 

Цифри и факти за битката за Иво Джима

Битката за Иво Джима се е провела през 1945 г. в края на Втората световна война, като част от кампанията срещу Япония. В наши дни, тази битка се счита за една от най-драматичните и жестоки, която се случва по време на Тихоокеанската офанзива – когато американските сили и техните съюзници се борят срещу Японската империя.
В Америка тази битка увековечава силата и бойният дух на американската армия и по-специално на морските пехотинци.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Битката е продължила над 1 месец – от 19 февруари до 26 март 1945 г., когато съюзниците завладяват острова. Това е и една от най-кръвопролитните битки в Тихоокеанския театър на бойни действия, с близо 7 хил. загинали и 20 хил. ранени от страна на САЩ, според данни от Националния музей за Втората световна война. Сраженията са се водели в подножието на спящ вулкан, а земята е била от мека вулканична пепел. 

 

Къде се намира Иво Джима?

Иво Джима е малък вулканичен остров, намиращ се на около 1200 км южно от столицата Токио. Островът е съвсем малък по площ, около 21 кв. км. и е част от архипелага Бонин, състоящ се от още няколко вулканични острова. През войната командирът на много силна 22-хилядна войска, намираща се на острова Тадамиши Курабояши, го превръща в крепост. През зимата на 1944/45 г. той укрепва острова с картечни гнезда, бункери, окопи, а множеството пещери се ползват за тунели за комуникация, продоволствия и движение на войниците. Тези съоръжения са само добавка към стотиците артилерийски машини, разположени там. 

Иво Джима е набелязан от американците, като част от плана “Island Hopping” (прескачане от остров на остров), стратегия за завладяване на японските острови един по един, като ползват за плацдарм до момента завладените. Иво Джима е бил ключов, защото оттам може да се направи инвазия в основната част на Япония. 

 

 

Как се е провела самата битка?

САЩ са изпратили над 110 хил. военни –  морски пехотинци, пилоти и друг екипаж. Към силите също са добавени и 17 самолетоносача, 1170 самолета, според данни от министерството на отбраната на САЩ. Американското военно разузнаване е знаело, че островът е превърнат в крепост, но президентът Франклин Рузвелт не е позволил използване на химически бомби, нещо което е щяло чувствително да облекчи превземането на острова. Седмица преди офанзивата е проведена стандартна бомбардировка, но без особен ефект. 

Първата атака на американските морски пехотинци, стъпили на плажа на Иво Джима е в 8:30 сутринта, местно време на 19 февруари 1945 г. Атаката е подкрепена от плътен огън от американските военновъздушни и военноморски сили.
Когато морските амфибии, пълни с американски войници, акостират на брега, те засядат във вулканичната пепел и са посрещнати от изненадващо слаб огън от противника. Но когато плажовете се претъпкват с американци, огънят по тях се усилва и принуждава пехотинците да се крият зад каквото намерят, най-често в дупки в пясъка или зад горящите десантни съдове, с които са акостирали. Въпреки, че дават големи жертви (над 2500 души само първия ден) все пак 30 хил. войници успяват да се задържат на острова и в следващите дни битката се води във вътрешността към планината Сурибачи, която американците превземат на 23 февруари.

Въпреки овладяването на Сурибачи, американците са завладели само южната част на острова. На съюзниците им трябва много време, за да си проправят път към северната част от острова, японците използват скалистия терен възможно най-добре и се бият за всеки сантиметър с ожесточена решителност, което възпрепятства напредъка на съюзниците. Битката официално приключва на 26 март 1945 г, когато американците докладват, че острова е превзет.

 

Жертви и признателност

От основната 22 хилядна японска войска са убити около 20 хил., 1000 са се предали, което е голям брой за японската армия, тъй като залавянето от чужди войски се е приемало за голям срам в Япония. По-голямата част от заловените пленници, са или тежко ранени или твърде болни, за да се самоубият.
От американците има 26 хиляди пострадали, като 6821 от тях са убити, от убитите 5931 са морски пехотинци, или 2 пъти повече отколкото през цялата Първа световна война, според данни от текстовете на „Войната от Древен Египет до Ирак“. 

Въпреки многото жертви, голяма част от успеха на битката при Иво Джима се дължи на героизма на обикновените войници. След битката са раздадени общо 27 медала на честта за проява на изключителна  смелост. Пет от тях са дадени на военноморските сили, а останалите 22 на морските пехотинци, повече от тях посмъртно.

Към февруари 2020 г., на 75-тата годишнина от битката, единствения жив участник, получил медал е  Хершел У. Уилямс. 

Храбростта на войниците показана на Иво Джима е обобщена от командващия тихоокеанския флот на САЩ адмирал Честър У. Нимиц, който казва: „Сред войниците, които се биха на Иво Джима необичайната доблест беше общ добродетел“. 

 

Превод: Николай Кирилов

Източник: livescience.com


Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.