Бионичен костюм ще помага на парализирани пациенти да се движат и да ходят самостоятелно

Автор
Неделин Бояджиев
ekso-ambassador.jpg

ekso-ambassador.jpg (417×640)Нов роботизиран костюм, който бе изпратен до рехабилитационните центрове в САЩ, започва да печели свои фенове сред пациенти и лекари. Костюмът се захваща със скоби за краката на хората с наранявания на гръбначния мозък. Пациентът използва ръцете си, за да се бории с металните патерици, активира  двигателите в бионичните крака, позволявайки му да се изправя и да ходи самостоятелно.

Такъв костюм, изработен от фирма Ekso, струва 140 000 американски долара. От Ekso казват, че първо трябва да се направи робот „екзоскелет“ – подкрепящ скелет от външната страна на тялото – това устройство има свое собствено захранване и не се нуждае от кабели. Текущата версия на костюма е предназначена само за рехабилитационни центрове, но компанията има за цел да направи и друга версия – по-лека – за домашно ползване. Новата версия ще бъде готова през 2014 г.

Междувременно, армията на САЩ финансира развитието на бионично тяло, което да помага на войниците да носят по-големи и по-тежки товари.

По материали от:

http://www.livescience.com


РЕКЛАМА:

***


Европейска нощ на учените 2022 г.: