БЕЛИТЕ ХРОНИКИ НА ВИТАНОВ. ХРОНИКА 5: МАКС ПЛАНК

Автори: Николай К. Витанов, Калоян Н. Витанов

Макс Планк
Макс Планк

В предишната хроника ви разказахме за Александър фон Хумболт, който преди 200 години заложил основите на научния възход на Германия. Добре, ще кажете, а кой е патриархът на съвременната германска наука. Кой е този, чиито научни постижения и административен талант са допринесли изключително много тази наука днес да бъде това, което е? А-ха, ще кажете, ние може и сами да се сетим. Чие име носи най – титулуваната система германски научни институти? – ще зададете контра-въпрос. На Макс Планк, нали? Е, познахте, днес ще ви разкажем за Макс Планк.

Едно нещо е твърде характерно за Макс Планк – той е живял дълго време. Толкова дълго, че е видял възхода на Германия и падението и през двете световни войни. Той е въвел революционни идеи в науката, познавал е светила на науката, помагал е на светила на науката и така е движил административните дела на германската наука, че тя е сред най-силните в света. За този интересен човек искаме да ви разкажем.

През втората половина на 19-ти век Германия се развива по възходяща линия. Времената на Александър фон Хумболт отминават полека и с тях си отива и неговият покровител – Фридрих Вилхелм IV. На сцената и на престола се появява „картечният кайзер” – (тогава все още крал на Прусия) – Вилхелм I.

По-важно е обаче какво става зад кулисите, а там властва Ото фон Бисмарк – човек с голям практически ум и роден човек на делата (тази последваната хвалебствена характеристика не е от кого да е, а от Фридрих Енгелс. По-младите от вас ще запитат – а кой беше Енгелс? По-добре не питайте, защото това ще ви отведе до тъмната страна на Силата. А тя е за избрани). Та, Бисмарк става шеф на правителството но крал Вилхелм през 1862 г.  (на 47 години).


РЕКЛАМА:

***

Вилхем I и Бисмарк мечтаят да обединят Германия под командването на Прусия. А средствата за постигане на това според тях са прости – желязо и кръв. Времето е интересно – падат монархии, тях ги сменят републики, появяват се диктатури, още нямало нито радио, нито грамофон, нито велосипеди, да не говорим пък за автомобили.  И в това време се ражда Макс (фон) Планк.  Той произхожда от стар дворянски род, от който са произлезли и много юристи, свещеници и учени. Корените на рода стигат до 15 век, когато живее Йохан Вант. Този Йохан Вант е предтеча не само на Планк, но и на други много известни германски интелектуалци като философите Хегел и Шелинг или пък поетът Шилер.

На 24 април 1858 г. в севернопруският град Кил в  семейството на Вилхелм фон Планк и Ема Патц се ражда Макс Карл Ернст Лудвиг (това е пълното име на Макс Планк).  Интересното е, че Кил става пруски едва в 1864, а дотогава е бил в Дания. Самият Макс Планк в старите си години си спомня, как като дете е наблюдавал влизането на пруските и австрийските войски в Кил.  Бащата на Планк е професор по право и през 1867 г. получава предложение да преподава в Мюнхенския университет. Предложението било не само изгодно, но и почетно и Вилхелм Планк. Тихото детство на Макс Планк в Кил се заменя от юношество от кипящия от енергия Мюнхен…

Прочетете целия материал безплатно тук.

Изтеглете безплатно новия 90-ти брой на сп. Българска Наука от тук.


Европейска нощ на учените 2022 г.: