Белгия (Belgium)


http://image.nauka.bg/geo/durjavi/belgium/belgium226.gifБелгия, която е малка държава, през вековете е била значимо европейско бойно поле.

Окупирана от Германия и през Първата, и през Втората световна война, тя постига икономически разцвет през последните 50 години, за да стане модел за западноевропейска либерална демокрация.  

Въпреки това се наблюдава растящо разделение между фламандско-говорящия север и френско-говорящия юг, като някои дори мислят, че страната може да се разпадне.  

 


РЕКЛАМА:

***

Основни данни
 
В Брюксел е разположено управлението на Европейския съюз и на Организацията на североатлантическия договор (НАТО). Така той е многоезичния дом на армия от международни дипломати и обществени служители.  

Страната се разпростира от дюните на бреговете в северната част, през фламандските низини, до горите на хълмистите Ардени на юг.
Белгия събира регионални и културни идентичности в една единствена федерална структура.

Структурата включва три общности – фламандско -, френско и немско-говорящи и три региона –       Фландрия в северната част, с официален език фламандски, Валония в южната част, където официален  език е френския и столицата Брюксел, където официални езици са и френски, и фламандски.
Във Валония има 70 000 немскоезично малцинство.  
Напрежението между двете основни езикови общности расте, като дясната фламандска националистическа партия, Vlaams Belang (Фламандски интерес), иска независимост за Фландрия. Проучванията на общественото мнение обаче показват, че повечето белгийци искат да запазят федерацията.  
Белгия е имала и колонии в Африка – Руанда, Бурунди и Демократична Република Конго – някогашен Заир.  Страната привлече международното внимание през 2003 г, след водената от САЩ война в Ирак, заради спорен закон позволяващ на белгийски съдилища да съдят чужденци за военни престъпления и престъпления срещу човешките права, независимо къде са извършени престъпленията.
Това доведе до искания за съдебни процеси срещу мнозина високопоставени чуждестранни лица, преди законът да претърпи радикална промяна.  Белгия е известна с добрите си кулинарни традиции, като по-специално е прочута с финия си шоколад и внушителния брой марки бира.  
 

http://image.nauka.bg/geo/durjavi/belgium/grandeplace_bbc.jpg
Бароковите фасади на Grand Place, Брюксел

Факти

Официално име: Кралство Белгия
Население: 10.5 милиона (ООН, 2008)  
Столица: Брюксел
Площ: 30,528 кв. км (11,787 кв. мили)
Официални езици: Нидерландски (местен вариант наречен Фламандски), Френски, Немски  
Основна религия: Християнство
Средна продължителност на живота: 76 години (мъже), 82 години (жени) (ООН)  
Парична единица: 1 евро = 100 цента
Основен износ: Съоръжения и електрическо оборудване, химикали, превозни средства, метали, диаманти
Брутен национален приход на глава от населението: US $40,410 (Световната банка, 2007)
Интернет домейн: .be
Международен телефонен код: 32
      

 
Лидери   
 
Крал: Алберт II
Премиер: Херман ван Ромпуй

http://image.nauka.bg/geo/durjavi/belgium/belgium_rompuy_afp.jpg
Г-н Ван Ромпуй не бе склонен да приеме поста премиер

Ветеранът политик Херман ван Ромпуй стана премиер на крехка коалиция след оставката на Ив Летерме, който бе на власт само десет месеца.
Г-н Летерм подаде оставка след обвинения, че негови помощници са се опитали да повлияят на съдебно решение свързано с разделянето на Фортис, една от най-големите банки в Белгия.

Правителството на г-н Ромпуй е почти същото като коалицията на неговия предшественик.  

Мнозинството от населението го вижда като надежден политик с добри умения за водене на преговори,както и като донякъде умерен във все повече поляризираната белгийска политика.  

Изглежда, че новият премиер ще се нуждае от тези качества, тъй като ще е принуден да се справи с последиците от скандала с Фортис, глобалната икономическа криза и продължителния спор между фламандско- и френско-гошорящите общности в Белгия.  

Г-н Ван Ромпуй е член на фламадските християндемократи и бе председател на долната камара на парламента преди да стане премиер. Първоначално той отказваше да приеме трудната задача да оглави белгийското правителство, но крал Алберт II го убеди да приеме. Сред другите постове, които е заемал г-н ван Ромпуй са министър на бюджета от 1993 г. до 1999 г. и лидер на фламандските християндемократи от 1988 г. до 1993 г.

Неговият предшественик, Ив Летерм, пое властта през март 2008 г., след девет месеца на безизходица, причинена от следизборни разправии между фламандско и френско говорещите партии по повод идеите за местното самоуправление.  
 
 
Медии   
 
Белгийските медии са огледален образ на уникалната политическа и лингвистична природа на страната. Културните общности, а не федералните власти, отговарят за радио и тв регулациите. По този начин, за разлика от повечето европейски страни, Белгия няма една обществена организация за радио и тв разпространение, а две отделни структури, с техните собствени управи, собствени радио и тв предавания.  
Около 95% от белгийците имат кабелна телевизия – едно от най-високите нива в света. Кабелните оператори предлагат многобройни родни и чужди канали, включително холандски и френски станции.  Белгия цели преминаване към цифрова телевизия до 2011 г, когато се предвижда да се спре аналоговия сигнал.  Белгийския печат се саморегулира чрез Федерацията на редакторите, в която влизат редакторите на всички големи вестници. Малък брой медийни групировки притежава голяма част от вестниците.  


Преса

Het Nieuwsblad – ежедневник на фламандски език
Het Laatste Nieuws – ежедневник на фламандски език
Le Soir – ежедневник на френски език
De Standaard – ежедневник на фламандски език
De Tijd – бизнес ежедневник
De Morgen – ежедневник на фламандски език
La Libre Belgique – на френски език
Grenz-Echo – на немски език

Телевизия

RTBF – обществена телевизия на френски език, оперира RTBF 1, RTBF 2 и международен сателитен канал
VRT – обществена телевизия на фламандски език, сред каналите и е Een (едно)
VTM – комерсиална телевизия на фламандски език
VT4 – комерсиална телевизия на фламандски език
RTL – комерсиална телевизия на френски език

Радио

RTBF – обществено радио на френски език; станциите му включват La Premiere, Radio 21, и международния канал RTBF International
VRT – обществено радио на фламандски език,каналите му включват Radio 1 и Studio Brussel
Radio Vlaanderen International (RVI) – международен канал на VRT
Belgischer Rundfunk (BRF) – на немски език

Новинарски агенции / Интернет
Belga Press Agency
Flandersnews.be – англоезичен новинарски сайт на фламандската радио и тв компания 


Европейска нощ на учените 2022 г.: