Бебетата не разпознават лицето на мама в профил

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Автор: Росица Ташкова

Учени от Университета Чуо в Токио решили да установят кога и до каква степен бебетата разпознават лицата. Още през 2009 г. Еми Накато, от Префектурния университет по здравни науки Ехиме, изследвала бебета от две възрастови групи – на 3 и на 8 месеца, със същата цел. Тогава ѝ хрумнала идеята да проведе изследването като провежда тестовете с бебетата всеки месец в продължение на 5 месеца (от третия до осмия месец от раждането на детето).

За целите на настоящото изследване, учените използвали неинвазивни методи за определяне на мозъчната активност в окципитотемпоралната област на бебетата, когато разпознават лица. За разлика от по-големите деца и възрастните, новородените не разпознават еднакво добре лицата в анфас и в профил. Изследователите установили, че след петия месец бебето започва постепенно все по-добре да разпознава майка си и в профил.

Разбира се, всяко бебе се развива с различни темпове и в различен момент започва да разпознава лицата в профил.


РЕКЛАМА:

***

Професор Рюсуке Какиги от Националния институт по физиология и Институтите по природни науки, коментира откритието така: „Напоследък мобилните телефони станаха доста популярни и ние взимаме това предвид. Майките, които се грижат за бебетата си, не правят изключение. Но малките бебета не разпознават лицето в профил. Когато общуваме с тях, ние би следвало да ги гледаме право в лицето.“