Бъдещият Луноход на Китай приближава

Attached Image: cnsa_logo_2.jpg
Лого на Китайската космическа програма

Очаква се скорошен старт на китайския спътник за дистанционно изследване на Луната „Чанг-e 2”. Вероятно това ще се случи към края на настоящата година. Съобщението е на главния специалист на китайската лунна програма Оуян Цзюан. Настоящият спътник е резервен вариант на „Чанг-e 1”, който излетя през октовмри 2007 г. Главна задача на новият спътник ще е по-подобрено изследване на Луната с цел подготовка на бъдещото кацане. На спътника е монтиран лазерен алтиметър с възможност за едновременно измерване в пет точки. Орбитата се очаква да е с височина 100 км. над лунната повърхност.
Маршрутът ще бъде нов и спътникът ще стигне Луната за 5 дни. През 2013 г. се очаква Китай да изпрати луноход, а през 2018 г. смята да осъществи скачване в лунна орбита и връщане на апарата на Земята.

Attached Image: Chang_e_1.jpg
„Чанг-e 1”

Генералният конструктор на спътниците Йе Пейцзян смята, че Китай вече има всички възможности за изпращане на апарат за изследване на Марс. По технически причина апаратът „Инхо-1” („Светулка – 1”) не стартира през 2009 г., но през 2011, 2013 и 2016 Марс ще е най-близо до земята.

Пускът на трети спътник „Чанг-е 3” е планиран за 2013 г.


РЕКЛАМА:

***

Attached Image: CLEP.png
Лого на Китайската лунна програма

Китайската лунна програма /Chinese Lunar Exploration Program (CLEP) pinyin: Zhōngguу Tаnyuи) известна още като „Chang’e program” е започната от Китайската Национална космическа администрация и включва няколко фази. Изстрелването на Чанг-е 2 завършва първата от тях. Втората ще включи Луноходът Чанг-е 3 и третата – завръщането на апарата на Земята. Програмата се разработва в сътрудничество с Русия.


Европейска нощ на учените 2022 г.: