Бъдещето на Facebook и какво е Explore Feed

Медии в Словакия, Шри Ланка, Сърбия, Боливия, Гватемала и Камбоджа минават през тежка седмица. Нов експеримент на Фейсбук най-вероятно е причината за огромния спад на органичния интернет трафик на медиите, заминаващи се с разпространението на новини в горепосочените държави. Миналият четвъртък социалният медиен гигант активира новата си услуга наречена „Explore Feed“ за настолни компютри и това меко казано се отрази неблагоприятно върху новинарските сайтове.

Засегнатите медии докладват за спад в активността  на Фейсбук потребителите си (като лайкове, коментари и споделяния) с близо четири пъти след пускането на новата услуга (Explore Feed), която е допълнение към стандартния новинарски поток, който сме свикнали да следим (News Feed).

Проблемът с огромния спад в трафика е, че и двете секции, Explore Feed и Newsfeed, работят едновременно. Фейсбук вече няма да показва постове от харесани страници в стария ви News Feed – той вече е ще се използва единствено за постове от ваши приятели и спонсорирани такива (реклама).

Потребителите или ще трябва да следят новата Explore Feed стена, за да видят съдържание, публикувано от страници, които вече са харесали, или евентуално администраторите на такива ще бъдат принудени да плащат, за да им се показва съдържанието в стария News Feed.


РЕКЛАМА:

***

Огромният спад в т.нар. органичен рийч (броят хора, до които достига даден пост/новина без заплащане) е документиран в детайли от словашкият журналист Filip Struhárik. Някои сайтове докладват за спад в трафика с над 75%. Ето и статистиката:

Още през април Фейсбук използва новия Explore Feed чрез версията за мобилни устройства, но през последната седмица тя е приложима и при настолните компютри.

Както споменахме, главната разлика между двата новинарски потока е, че старият News Feed показва само постове от приятели и спонсорирани публикации, докато новият Explorer Feed ще поднася главно съдържание от страници, които не следиш и не си харесал, но от които Фейсбук предполага, че бъдеш заинтересуван.

Но „написаното остава на стената“ и Фейсбук бавно, но трайно ще задуши страниците, които не се подчинят на новите правила.

Но лъч надежда носи изявление от най-високо ниво, отговорникът за News Feed на Фейсбук Adam Mosseri заяви, че засега нямат планове да внедрят новата услуга Exploe Feed глобално. Цялото изявление в оригинал можете да прочетете тук.

Можете да разгледате новата функция в секцията Explore в лявата лента на новинарския си поток:

 

Превод: Филип Дойчев

Източник: thenextweb.com


Европейска нощ на учените 2022 г.: