Barin Sports и техните системи за измерване на физически параметри

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

 

Казвам се Владимир Грозданов и съм изпълнителен директор и ко-фаундър на компанията Barin Sports AD. Инкорпорирахме я преди 6 години вече и се занимаваме с проследяване на представянето и моментното физическо състояние на професионални футболисти.

За тези 6 години развихме три поколения продукт, който в момента се използва от немалка част от водещите български футболни отбори. Това което продуктът им дава са над 50 параметри в реално време за тяхното състояние, работата която извършват, тактическата постройка, дали изпълняват указанията на треньора, дали е необходимо да се правят тактически промени на базата на несъвършенства в тактиката и умора на конкретни състезатели.


РЕКЛАМА:

***

Казвам се Иван Учерджиев и съм технически директор в Barin Sports AD. В нашето развитие досега сме минали през три поколения системи. Първоначално започнахме с прототипни гривни, които се носят на ръката. Те измерват голяма част от параметрите, които се измерват и от новата система, но тази идея всъщност впоследствие отпадна, защото в професионални мачове и състезания е забранено да се носи каквото и да било по ръцете, тъй като футболът е контактен спорт, а ние работим основно с футбол. Поради това сменихме нашето първо поколение с ново, изцяло изградено и прототипирано в нашия офис в София Тех Парк. Като тази система вече се носи прикрепена в потника. Първоначално се носеше на рамото, а в новото поколение се носи в джоб отзад на гърба. След като се закачи можем да наблюдаваме на нашия таблет данни на живо от съответния спортист, получавайки подробна индивидуална картина на показателите. 

Технологиите, които се използват за направата на този продукт и необходимите знания за това, са многообразни. Започва се от електроника и електротехника за да може да се изгради remote unit-а, както ние го наричаме и базовата станция, като там също има операционни системи, много програмиране на ниско ниво и много математика.

Едни от основните алгоритми, които се използват, освен изкуствен интелект, са Digital signal processing или DSP алгоритми, свързани с математически методи за обработка на цифрови сигнали, като например такива за извличане на точна информация от пулс. 

В това устройство се използват и множество други такива математически алгоритми. В базовата станция имаме по-напреднал изкуствен интелект, използван за обработка на суровите данни на по-високо ниво. Както и софтуер на високо ниво за изграждане на андроид и уеб приложенията, които се използват от треньорите.

В нашата скромна лаборатория ние тестваме нашите продукти, след като ги проектираме. Част от оборудването дори сме си го произвели сами, като например захранването за тестване, тъй като когато започнахме бюджетът ни беше ограничен. Дори платките отвътре си ги отляхме сами в Техническия университет със съдействието на асистенти от там, след което взехме компоненти, наситихме ги и с помощта на 3D принтер изградихме  и кутията на това захранване, с което да тестваме нашите продукти.

Още в самото начало, след откриването на София Тех Парк, ние дойдохме като една от първите старт-ъп технологични компании тук, те ни приеха и оттогава ни помагат. Първоначално започнахме с един доста малък офис, но впоследствие се разрастнахме до доста по-голям, благодарение на нашите усилия и тяхната подкрепа. Технопаркът ни помага изключително много с лабораториите, които се намират тук. Основно работим с Лабораторията за микро и нано-технологии, които ни помагат за изработката и усъвършенстването на нашите устройства, за което сме им изключително благодарни.

Владимир Грозданов: Идеята се роди като следствие от предишната ни работа, където се занимавахме с дизайн на микроелектромеханични устройства (т. нар. МЕМС сензори) и следващата естествена стъпка беше да намерим къде те могат да бъдат използвани. По това време тренирах полупрофесионално карате в един от хубавите центрове в България. Там редовно правехме съревнования между нас начинаещите и сенсеите. Това което не разбирахме е откъде идва тяхната сила в удара, която беше много по-голяма от нашата, въпреки че някои от тях бяха с доста по-малко тегло от мен. Обещах си да открия откъде идва разликата чисто научно. Така разработихме първата система за следене на 3D разположение на човешкото тяло в пространството, т. нар. дигитален аватар. Това беше и първият проект, той стартира 2013 г. и завърши с работещ продукт. След това намерихме приложение на този продукт в гейминг индустрията, в анимацията (за дигитализиране на движения на хора и на животни) и разбира се в спорта. При бягане например да определим откъде тръгва отскока, как се разгръща самото движение, въобще фината механика е изключително важна при всякакъв тип спорт.

Това беше едната от причините да се захванем с това нещо. Впоследствие пазарът ни побутна в посока на това да искаме да видим и 2D филд тракинг. Тоест не само да следим един човек как се движи в 3D пространството, а да следим множество хора в 2D пространство и каква е взаимовръзката между тях. В общите отборни спортове е изключително важна съвместната работа. Тогава те нямаха инструмент, с който да го следят това нещо в реално време. И все още няма друг подобен инструмент, който да следи в такъв детайл и в реално време цялата тактическа постройка на даден отбор.

Оттам вече се роди необходимостта от следене на физическото състояние в огромен детайл, следене на работата, която извършват и баланса между двете. С цел да могат да преценят кога могат да натиснат малко повече, да кажем с по-дълга, висока преса, кога трябва да се приберат и да пестят енергия и други неща от подобен тип. За щастие работим с много добри и елитни треньори в България и не само, които помогнаха изключително много през годините да развием самият продукт като такъв. Скъсихме много бързо дистанцията с клиентите и на практика успешно изработихме точно това, от което те имат нужда.